Oletko tilanteessa, jossa joudut puntaroimaan erilaisia lainavaihtoehtoja ja valitsemaan pankkilainan ja lainalimiitin välillä? Molemmat vaihtoehdot auttavat sinua saamaan tarvitsemasi rahat oikealla hetkellä, mutta jos haluat tehdä taatusti viisaan päätöksen ja ehkä myös säästää rahaa, kannattaa miettiä kunnolla näiden lainojen tärkeimpiä ominaisuuksia.
Tarkastellaan ensin pankkilainan ja lainalimiitin tärkeimpiä eroja. Pankkilaina tarkoittaa rahan lainaamista pankista tietyksi ajaksi. Saat koko lainasumman kerralla käteen ja maksat lainaa takaisin säännöllisesti ennaltamäärätyissä erissä. Takaisinmaksuun liittyen voit valita joko kiinteän tai muuttuvan koron. Pankkilaina on pohjimmiltaan henkilökohtainen laina, jota voi käyttää vaikkapa remonttiin, auton korjaamiseen tai muihin yllättäviin kulueriin. Pankkilaina kannattaa valita silloin, jos etukäteen on tiedossa tarvittava lainasumma.
Lainaliimittiä kutsutaan myös tililuotoksi – kuluttaja voi saada tietyn suuruisen lainan luottorajansa perusteella, maksaa sen takaisin ja lainata myöhemmin uudelleen. Lainalimiitti on tavallaan kuin luottokortti, ja se on erittäin joustava lainaratkaisu. Jos sinulla on esimerkiksi 50 000 euron luottoraja ja olet ottanut 20 000 euroa lainaa, tilillesi jää vielä 30 000 euroa. Voit alkaa maksaa 20 000 euron lainaa takaisin, ja kun se on maksettu, koko luottosumma on taas käytettävissäsi ja voit ottaa lainaa tarpeen mukaan milloin vain ja mihin tahansa tarkoitukseen. Lainalimiittiä kannattaa hakea, jos ei ole varma siitä, minkä suuruiseksi rahantarve lopulta osoittautuu ja kuinka paljon rahaa on lainattava. Lainalimiittiä käytetään yleensä täydennyksenä kattamaan tarvitusta rahoituksesta puuttuva osa.
Nyt olet varmaankin selvillä näiden lainavaihtoehtojen ominaispiirteistä. Lopullisen päätöksen tekemiseksi sinun täytyy lisäksi olla perillä luottokelpoisuudestasi sekä lainan ottamiseen liittyvistä maksuista ja koroista. Pankkilainan korko on usein matalampi kuin lainalimiitin, mutta pankkilainan tapauksessa kuluttaja joutuu maksamaan käsittelymaksun ja muita kuluja.
Kun olet ensin miettinyt tarkkaan lainantarpeesi, voit sen jälkeen arvioida, kumpi vaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Eikä myöskään kannata unohtaa lainalyhennyksistä huolehtimista, sillä hyvin hoidetusta taloudesta on aina apua lainan hankinnassa.