ASP on asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, jolla valtio tukee ensiasunnon hankintaa. ASP-laina on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensimmäisen oman asunnon ostamiseen. Asunnon hankkijan täytyy tehdä pankin kanssa asp-säästösopimus ja avata asp-säästötili.

Kenelle ASP-laina on tarkoitettu?

ASP-säästämisen voi aloittaa 15-vuotiaana ja viimeistään 39-vuotiaana. Alle 18-vuotiaat voivat säästää vain itse hankituista tuloista. Aviopuolisot voivat aloittaa asp-säästämisen yhdessä, vaikka toinen olisi yli 40-vuotias.

Asuntosäästötallettajaksi ei voi ryhtyä henkilö, joka on aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asuinhuoneistosta.

ASP ei käy pelkän tontin tai asumisoikeusasunnon ostoon. Osaomistusasunnosta pitää tulla omistukseen osakkeista tai osuuksista vähintään 50 %. Ostettavan asunnon tulee sijaita Suomessa ja ASP-lainoitettu asunto täytyy ottaa omaan käyttöön.

Milloin ASP-lainaa voi saada?

ASP-lainaa voi saada, kun on säästänyt asp-tilille vähintään 10 % ostettavan asunnon hinnasta. Tilille on säästettävä vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä eli kahtena vuotena. Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä, joten säästämisessä voi pitää taukoa. Tilille on talletettava vähintään 150 euroa ja enintään 3 000 euroa vuosineljännestä kohti.

Korkotuetun lainan määrä riippuu alueesta

ASP-korkotukilainan suuruudelle on aluekohtaiset enimmäisrajat:

  • Helsingissä enintään 180 000 €
  • Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla enintään 145 000 €
  • muualla Suomessa enintään 115 000 €.

Jos asp-lainan maksimimäärä ei riitä asunnon hankintaan, voi lisäksi hakea tavallista asuntolainaa.

ASP-lainalle saa valtion korkotukea

Valtio maksaa osan lainan korosta korkotukena kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan, jos korko nousee yli 3,8 prosentin.

ASP-säästäjä saa verotonta korkoa

ASP-säästäjää palkitaan verottomalla korolla. Lain mukaan säästöjen korko on koko säästöajalta 1 %. Sen päälle tulee pankin kanssa sovittava 2-4 prosentin lisäkorko ensimmäisen viiden vuoden ajalta. Lisäkorko maksetaan, kun asuntokaupat on tehty.

Ennen kuin asp-tilin avaa, kannattaa vertailla pankkeja ja tarkistaa pankista lisäkoron suuruus.

Pankkia voi vaihtaa ja asuntolainaa kilpailuttaa

Asuntolainan voi säästämisen jälkeen kilpailuttaa ja ottaa lainan myös toisesta pankista kuin missä asp-tili sijaitsee. Pankin vaihtotilanteessa lisäkoron maksuvelvollisuus siirtyy vastaanottavalle pankille.

Kilpailuta asuntolainasi Etua.fi -lainapalvelun avulla tästä

Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lähde: Finanssivalvonta