Vuokraturvan Metsola: monet asunnot Suomessa kuin käytettyjä autoja, joiden arvo ei nouse vaan laskee

|

Omistusasuntoa on totuttu Suomessa pitämään vähintäänkin arvonsa säilyttävänä vanhuuden turvana ja lasten perintönä. Suuressa osassa Suomea tämä ajatus on tarpeen nyt päivittää, kirjoittaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola blogissaan.

Suomen sotien jälkeinen talousihme ja 1980-luvulla alkanut lainamarkkinoiden vapautuminen saivat pitkään asuntojen hinnat nousemaan koko maassa. Tämä kehitys katkesi viime vuosikymmenellä pienillä muuttotappiopaikkakunnilla, jotka vielä 90-luvun lamasta noustessa olivat päässeet nauttimaan samasta asuntojen hintojen noususta kuin muukin maa.

Kuluvalla vuosikymmenellä asuntojen reaalihinnat alkoivat hitaasti laskea myös useimmissa keskisuurissa kaupungeissa. Taitekohta ajoittui vuoteen 2010. Syy tähän kehitykseen löytyy kaupungistumisesta, joka kuluvalla vuosikymmenellä on entistä selkeämmin alkanut vetää väkeä suurimpiin kasvukeskuksiin myös keskisuurista kaupungeista.

Asunnolla voi jatkossa tienata vain muuttovoittoalueilla

Metsolan mukaan omistusasumisella voi jatkossa tienata vain alueilla, joille muuttovoitto kasaantuu. Näiden kasvukeskusten ulkopuolella sijaitseviin asuntoihin on opittava suhtautumaan kuin autoihin. Niillä on käyttöarvoa ja usein myös jonkinlaista jälleenmyyntiarvoa, mutta mitä pidempään käyttö jatkuu, sitä alemmas arvo painuu.

Ainakin puolet suomalaisista asunnoista sijaitsee Metsolan mukaan alueilla, joilla käytettyjen asuntojen hinnat eivät tule jatkossa ehkä koskaan enää nousemaan. Metsola ennakoi, että pankkisääntelyyn liittyvä Basel IV tulee osaltaan voimistamaan tätä kehitystä, koska pankkien on jatkossa entistä hankalampi lainottaa taantuvien alueiden asuntoja.

Asuntojen hintojen lasku huolestuttaa suomalaisia

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen on huolissaan asuntonsa hintakehityksestä. Kaikista suomalaisista omistusasunnon omistajista noin 23 % pelkää asuntonsa arvon alenevan lähitulevaisuudessa. Eläkeikäisillä tämä osuus on yli 35 %.

Maaseudun pikkupaikkakunnilla peräti joka kolmas omistusasunnon omistaja pelkää asuntonsa arvon laskevan. Pääkaupunkiseudulla tätä pelkäsi vain 14 %.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkosen mukaan pelko asuntojen hintojen laskusta on ymmärrettävä. Väki vanhenee, syntyvyys alenee ja ihmiset muuttavat isoihin kaupunkeihin. Lisäksi joidenkin paikkakuntien kurjistuminen ja asuntojen hintojen laskeminen on ikään kuin noidankehä ja itseään vahvistava negatiivinen kierre.

Asuntojen arvonlasku on myös yhteiskunnallinen ongelma, kun asunnon hinnan laskiessa ihmisten on vaikeampi muuttaa töiden perässä kasvukeskuksiin. Siitä kärsivät Suomen talouskasvu ja työllisyys.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.


Lähteet: Vuokraturva, YLE

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »