Vesijetin hankinta – ota nämä asiat huomioon vesijetin eli vesiskootterin ostossa

|

Harkitsetko vesijetin hankintaa? Lue tästä vinkit vesijetin ostoon ja rahoitukseen.

Mies vesijetin kyydissä

Vesijetti eli vesiskootteri on vesikulkuneuvo, jossa on sisämoottori ja se muistuttaa ulkonäöltään moottorikelkkaa. Se eroaa moottoriveneistä vesisuihkuvetolaitteensa vuoksi ja siksi sillä voi liikkua matalissakin vesissä.

Vesiskootterien myynti on kasvanut viime vuosina, mahdollistaahan vesiskootteri hauskalla tavalla Suomen kesästä nauttimisen. Osaltaan suosiota siivittävät vesiskoottereiden saatavuuden helppous ja mallien kehittyminen.

Vesiskootterien käyttömukavuus ja turvallisuus ovat parantuneet vuosien myötä. Lisäksi nykyiset nelitahtikoneiset vesiskootterit ovat hiljaisempia ja taloudellisempia kuin vanhat kaksitahtiset.

Vesijetin hankinnassa käyttötarkoitus määrää mallin

Vesiskootteria ostaessa on tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön se tulee. Vesiskootterit eroavat niin tehojen kuin kantavuuden osalta ja laitteita löytyy sekä virkistyskäyttöön että vesiurheiluun.

Malleja on seisaltaan ajettavina ja istuttavina kaksi- tai kolmipaikkaisina laitteina. Jos pääasiassa ajaa yksin ja kyydittäviä on harvoin, riittää kaksipaikkainen hyvin. Mikäli kyydittäviä on usein, voi harkita kolmipaikkaista vesiskootteria.

Pienet, kaksipaikkaiset vesiskootterit soveltuvat lähinnä sisävesille ja järville. Merellä isompi vesiskootteri on vakaampi ajaa ja siinä on enemmän säilytystilaa.

Myös ajettavien matkojen pituus vaikuttaa siihen, millainen vesiskootteri kannattaa hankkia. Vesiskootterit kuluttavat melko paljon polttoainetta ja pidempiä matkoja ajettaessa on varattava bensaa mukaan. Pienemmissä vesiskoottereissa säilytystilaa ei juuri ole.

Vesiskootterin polttoainesäiliön tilavuus on vähintään 50 litraa ja polttoainetta kuluu 20–25 solmun matkavauhdissa noin 20–30 litraa tunnissa. Polttoainetta tulee siis olla saatavilla noin parin tunnin välein ajonopeudesta riippuen.

Muista turvallisuus vesijetillä ajaessasi

Vesiskootterilla ajoa koskevat samat säännöt kuin venettä ajaessa. Kuljettajan on oltava vähintään 15-vuotias eikä vesiskootteriajokorttia vaadita.

Vesiskootterin kuljettajan on huolehdittava omasta ja muiden turvallisuudesta muun muassa asianmukaisin varustein. Vesiliikenneasetusten mukaiset varusteet ovat veneilyliivit ja mela tai ankkuri. Lisäksi Suomen kesässä märkäpuku voi olla tarpeen ja kypärä estää tapaturmia esimerkiksi aallokossa ajettaessa.

Ennen ensimmäistä pidempää matkaa on hyvä opetella vesiskootterin hallinta ja se, miten vesiskootteriin pääsee takaisin, jos tippuu veteen. Myös perussäännöt vesiliikennelaista olisi tiedettävä, esimerkiksi miltä puolelta muut vesillä kulkijat ohitetaan.

On hyvä tiedostaa, että kaikkialla tai millä tahansa nopeudella ei vesiskootterilla välttämättä saa ajaa. Vesiskootterilla ajoa on voitu rajoittaa esimerkiksi ympäristösyistä tai mökkirauhan takaamiseksi. Väyläviraston ylläpitämästä vayla.fi-sivustolta voi tarkistaa vesiskootterin ajoa koskevat mahdolliset rajoitukset.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Vesijetin hinta

Vesijettien hinnat vaihtelevat niiden ominaisuuksien ja vuosimallin mukaan. Nettiveneen sivuilla veneliikkeiden myymien vesiskootterien hintahaitari on noin 5 000–25 000 euroa. Käytettyjä yli 20 vuoden ikäisiä vesiskoottereita voi saada kahdella tonnilla, mutta uudempien käytettyjen vesiskoottereiden keskihinnat pyörivät 4 000–10 000 euron tietämillä.

Vesiskootterille kannattaa hankkia oma päälle ajettava jettilaituri tai säilyttää sitä jettikärryn päällä. Venelaiturissa säilyttämisen vaarana kun on, että tuuli painaa kevyen skootterin laiturin alle ja skootteri voi vahingoittua.

Vesiskootteri rekisteröidään venerekisteriin. Rekisteröintivelvollisuus koskee kaikkia vesikulkuneuvoja, joiden moottorin tehoksi valmistaja ilmoittaa vähintään 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoimaa. Vesiskootterin voi vakuuttaa venevakuutuksella joko osa- tai täyskaskolla.  

Vesiskootterille suositellaan kerran vuodessa tehtävää huoltoa. Muuten puhtaana pito usein riittää ja suositeltavat huoltotoimenpiteet voi lukea käyttöohjeesta.

Vesijetin rahoitus

Vesijetin voi rahoittaa sekä myyjäliikkeen tarjoamalla rahoituksella että eri rahoituslaitosten myöntämillä lainoilla. Onpa vesijettiä rahoittamassa millä tavalla tahansa, kannattaa lainavertailu aina tehdä ennen lainasopimuksen hyväksymistä. Vain vertailemalla lainan kokonaiskustannuksia selviää, mikä on halvin tapa rahoittaa vesiskootteri. Voit hahmotella sinulle sopivaa lainaa, takaisinmaksuaikaa ja kuukausierää lainalaskurista.

Niin osamaksurahoitukset kuin pankkien tarjoamat lainat kannattaa vertailla todellisen vuosikoron avulla. Se sisältää nimelliskoron lisäksi lainan sisältämät kaikki muut kulut, kuten mahdolliset avaus- ja tilinhoitomaksut.

Vaikka lainojen erot eivät välttämättä vaikuta suurilta, voi vuosikoroltaan pienin lainatarjous tuoda satojen eurojen säästön laina-aikana. Siksi lainan kilpailutus ja tarjousten vertailu kannattaa aina tehdä.

Hae vesijettilainaa vaivattomasti

Etua.fi-lainapalvelun avulla kilpailutat vesijettilainan maksutta ja ilman sitoumuksia. Palvelumme avulla tavoitat yli 20 pankkia ja rahoitusyhtiötä yhdellä hakemuksella ja säästät aikaa ja vaivaa.

Palvelussamme on mukana vain luotettavia Suomessa toimivia yrityksiä, joita kaikkia sitoo Suomen lainsäädäntö. Näytämme sinulle kaikki lainatarjoukset sellaisenaan, sinä vertailet tarjoukset yhdestä näkymästä ja valitset niistä parhaan.

Kulutusluotto, erityisesti isommissa lainasummissa ja pidemmällä maksuajalla, on usein edullisempi vaihtoehto kuin hankinnan rahoittaminen esimerkiksi osamaksulla.

Hae vesijettilainaa tästä

Etua.fi on pisimpään Suomessa toiminut, täysin suomalainen lainavertailupalvelu. Yli 10 vuoden kokemus lainojen kilpailutuksesta varmistaa, että asiakkaamme saavat parhaat mahdolliset lainatarjoukset tarkkaan valituilta yhteistyökumppaneilta.

Lähde: Nettivene