Työsuhdepyörä verovapaasti 1 200 euroon asti

|
MIes pyöräilee työsuhdepyörällä töihin.

Työsuhdepyörä on edullinen tapa saada käyttöön laadukas polkupyörä.

Työsuhdepyörä on työnantajan tarjoama etu työntekijälle. Työsuhdepyörän hankinnasta vastaa työnantaja, joka pidättää pyörän kustannukset työntekijän palkasta tai tarjoaa sen palkan päälle tulevana etuna. Etu koskee sekä tavallisia että sähköavusteisia polkupyöriä.

Polkupyöräetu on tuloverovapaata 1 200 euroon asti vuodessa (vuoden 2021 verotus). Polkupyöräedusta ei siis muodostu veronalaista tuloa, jos edun arvo on alle 1200 euroa vuodessa. Mutta 1 200 euron ylittävästä osasta työntekijä maksaa veroa.  

Työsuhdepyöräksi voi hankkia myös 1200 euroa kalliimman polkupyörän, jos pyörän hankintakulut jaetaan usealle vuodelle. Esimerkiksi jos kulut jaetaan kolmelle vuodelle, voi työsuhdepyöräksi saada 3 600 euron arvoisen pyörän tai pyöräpaketin.

Työsuhdepyöräedun piiriin kuuluvat pyörään kiinteästi kuuluvat lisävarusteet, kuten ajovalot, nastarenkaat, lukko ja pyöräilykypärä. Pyöräilyvaatteet tai -kengät eivät kuulu edun piiriin.

Työsuhdepyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön ja pyörällä saa ajaa työmatkojen lisäksi vapaa-ajalla. Etu ei koske suoraan työntekijän omistukseen tulevaa polkupyörää eikä etua voi hyödyntää vanhalla pyörällä tehtyihin hankintoihin.

Polkupyöräetu voidaan antaa palkanlisänä tai sisällyttää palkkaan

Työnantaja voi antaa työntekijälle polkupyöräedun palkanlisänä tai sisällyttää edun palkkaan. Edun antamistavalla ei ole vaikutusta polkupyöräedun verovapauteen.

Jos työnantaja antaa polkupyöräedun palkanlisänä, vain polkupyöräedun verovapaan tulon (100 euroa/kk, 1 200 euroa/vuosi) ylittävä määrä lisätään bruttopalkkaan veronalaisena luontoisetuna.

Työnantaja voi tarjota polkupyöräedun myös niin, että polkupyöräetu sisällytetään työntekijän palkkaan. Tällöin polkupyöräedun verovapaan tulon määrällä on vaikutusta työntekijän veronalaiseen palkkaan. 

Esimerkiksi työntekijän bruttopalkka on 3 500 euroa/kk. Työntekijä ja työnantaja sopivat, että työntekijä saa polkupyöräedun 100 euroa/kk (1 200 euroa/vuosi), ja että polkupyöräetu sisältyy hänen bruttopalkkaansa. Koska polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1 200 euroon saakka, työntekijälle annettu 1 200 euron polkupyöräetu on kokonaan verovapaata tuloa ja pienentää työntekijän veronalaista bruttopalkkaa 3 400 euroon/kk.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Työsuhdepyörän hankinta

Työnantaja hankkii työsuhdepyörän yleensä leasing-sopimuksella, ja sopimuksiin voidaan sisällyttää myös varkausvakuutukset, varusteet ja huoltopalvelut. Työnantaja voi myös hankkia pyörän omakseen ja hoitaa suoraan niiden huollot.

Pyörä voidaan valita kahdella eri tavalla: Työntekijä voi valita mistä tahansa työsuhdepyöriä tarjoavasta liikkeestä mieleisenä pyörän ja varusteet, jonka jälkeen työnantaja hankkii pyörän sieltä. Työnantaja voi myös etukäteen valita ne liikkeet, joiden valikoimasta työntekijä hankkii työsuhdepyörän.

Työntekijä voi lunastaa työsuhdepyörän itselleen esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden päästä, jos asiasta on sovittu työnantajan ja leasingyhtiön kanssa. Lunastamisesta ei muodostu veronalaista tuloa, jos työntekijä maksaa pyörästä senhetkisen käyvän arvon verran.

Jos työsuhde päättyy kesken leasingkauden, työsuhdepyöräetu voidaan siirtää yrityksen sisällä toisen työntekijän nimiin, tai työnantaja maksaa jäljellä olevat maksuerät ja sopimus päättyy. Tällöin työntekijä voi joko lunastaa tai palauttaa pyörän.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Lue myös: Millainen sähköpyörä kannattaa ostaa? Katso vinkit sähköpyörän ostoon

Lähteet: Vero.fi ja Iltalehti