Suomalaisten asumistoiveita selvitettiin – unelmana omakotitalo ja piha

|
Suomalaisten asumistoiveina omakotitalo ja oma piha

Aiempaa useampi suomalainen haluaisi asua kauempana kaupungin keskustasta tai kaupungin ulkopuolella. Asumisen väljyys ylipäätänsä nousee esille kysyttäessä suomalaisten toiveita asumisen suhteen. Moni suomalainen haaveilee omasta talosta ja pihasta.

Loppukesästä asuntolainahakemuksia on tullut pankeille selvästi enemmän. Kiinteistövälittäjien mukaan tämä kertoo siitä, että moni on korona-aikana miettinyt asumistaan ja lähtenyt hakemaan uutta. Monen asuntoa etsivän toivelistalla on lisätilan ja erityisesti työhuoneen saaminen.

Asumisen väljyyden arvostus on ylipäätänsä kasvanut. Lisätilan toive ilmenee niin Taloustutkimuksen, OP:n kuin Lähi-Tapiolan kyselyistä.

Nuoret unelmoivat omakotitalosta

Kysyttäessä suomalaisilta heidän asumisen toiveista, niin enemmistö (62 %) suomalaisista pitää omakotitaloa unelmakotinaan. Noin 17 prosentille vastaajista unelmakoti löytyy kerrostalosta ja 17 prosentille pari- tai rivitalosta. Yhteistä kaikille on, että unelmakoti halutaan omistaa itse (89 %) vuokralla asumisen sijaan. Asia ilmenee Lähi-Tapiolan elokuussa 2020 julkaisemasta Arjen katsaus -kyselystä.

– Omakotitaloasumisesta unelmointi yhdistää isoa joukkoa suomalaisia iästä tai asuinpaikasta riippumatta. Ehkä jopa hiukan yllättävää oli, että nuorten, 15–24-vuotiaiden vastaajien osuus omakotitaloasumisesta haaveilevista oli kaikkein suurin (75 %) eri ikäisten vastauksia vertailtaessa, kertoo LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Haaveena oma asunto luonnon läheisyydessä

Unelmakotien sijainnista ei ole selvää yksimielisyyttä, vaan kaupungissa asuvista suurin osa asuisi unelmissaan jatkossakin kaupungissa ja maaseudulla asuvat jatkossakin maaseudulla. Tosin Taloustutkimuksen kyselyn mukaan kasvava, etupäässä nuorista koostuva joukko, haaveilee asumisesta kokonaan kaupungin ulkopuolella.

Lähi-Tapiolan kyselyn vastaajista yli puolet asuu jo nykyisin ympäristössä, jolle myös unelmakotinsa perustaisi. Kaikkein tyytyväisimpiä asuinympäristöönsä ovat harvaan asutulla seudulla tai maaseudulla asuvat, joista 70 prosenttia ei vaihtaisi ympäristöä. Myös 60 prosenttia kaupungin keskustassa asuvista etsisivät unelmakotiaan samanlaisesta kaupunkiympäristöstä.

Riippumatta siitä, missä asunto sijaitsee, merkittävimpiä asunnonvalintakriteereitä ovat luontoon liittyvät tekijät. Sellaisia ovat oma piha, luonto- tai puistoalueiden läheisyys, sijainti rauhallisella alueella kaupungin lähellä ja miellyttävä näkymä asunnon ikkunoista. Tämä ilmenee OP:n kyselystä.

Kodilta toivotaan käytännöllisyyttä ja tilaa

Lähi-Tapiolan kyselyssä melkein joka toinen suomalainen kertoi unelmoivansa 76–130 neliömetrin kodista. Käytännöllisyys ja toimivuus on keskeisin unelmakotiin liitettävä ominaisuus. Lisäksi unelmakodilta toivotaan luonnonläheisyyden lisäksi rauhallisuutta ja hyviä kulkuyhteyksiä.

Varustelun puolesta oma sauna, piha tai puutarha ovat tärkeimmät yksittäiset unelmakodista löytyvät asiat. Myös parveketta tai terassia, säilytystilaa sekä avaraa ja toimivaa keittiötä arvostetaan.  

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Jos harkitset uuden asunnon ostoa, sinun kannattaa kilpailuttaa pankit ja vertailla asuntolainan ehtoja. Pienetkin erot lainamarginaalissa tuovat merkittäviä säästöjä laina-aikana.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähteet: Lähi-Tapiola, OP Pankki, Taloustutkimus & Iltasanomat.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »