Suomalaisten asumisen ihanteissa korostuvat väljyys ja luonnon läheisyys

|

Suomalaisten asumisen ihanteita kysyttiin – unelmissa isommat asunnot kauempana kaupungin keskustasta.

Suomalaisen asumisen ihanteet -kyselyn tuloksissa korostuvat omakotitalojen suosion lisääntyminen. Kuvassa omakotitalon terasssi.

Asuntomessujen yhteydessä on julkaistu vuosittain toteutettava Asumisen ihanteet -tutkimus, jossa seurataan suomalaisten asumisen ihanteita. Koronapandemian aikana ei ole tapahtunut isoja muutoksia suomalaisten asumisen toiveissa, mutta nyt ihmiset haaveilevat isommista asunnoista lähempänä luontoa.

Omakotitalojen suosio kasvaa

Kyselyn mukaan yhä useampi (46 % –> 56 %) haluaisi asua omakotitalossa. Erityisesti alle 25-vuotiaiden keskuudessa omakotitalojen suosio on kasvanut ja jopa 68 % nuorista pitää omakotitaloa ihanneasumismuotonaan.

Nuoret aikuiset arvostavat myös luontoa aiempaa enemmän. Kun vuonna 2020 noin 67 % alle 25-vuotiaista piti luontoa merkittävänä asiana hyvinvoinnin kannalta, niin vuonna 2021 oli tätä mieltä peräti 93 prosenttia. Nuoret eivät siis ole tyytyväisiä pelkkään kaupunkiympäristöön.

Asuinalueelta toivotaan hyviä ulkoilumahdollisuuksia

Asuinalueelta toivotaan rauhallisuutta. Kaupunkimaisen ympäristön suosio onkin laskenut ja ihmiset ovat valmiita käyttämään työmatkaan enemmän aikaa.

Myös hyviä ulkoilumaastoja toivotaan, sillä vapaa-ajan viettäminen luonnossa on lisääntynyt. Samoin pienten lasten mahdollisuutta liikkua vapaasti omalla asuinalueellaan arvostetaan.

Yleisesti ottaen suomalaiset ovat tyytyväisiä asuinalueeseensa, sillä noin puolet kyselyyn vastanneista ovat erittäin tyytyväisiä asuinpaikkaansa. Vain kolme prosenttia vastaajista kertoo olevansa omaan asuinalueeseensa melko tai erittäin tyytymätön tai että haluaisi muuttaa heti pois. Toisaalta puolet kyselyyn vastanneista haaveilee asunnon vaihtamisesta.

Ihannekodissa on sauna ja oma huone eri toiminnoille

Suomalaiset kaipaavat aiempaa suurempiin asuntoihin, n. 120–140 m² kokoisiin koteihin. Myös kiinnostus itse rakennettuun tai itselle rakennutettuun kotiin on kasvanut.

Koronan vaikutus asumistoiveisiin ilmenee siinä, että erillisten tilojen ja huoneiden toive on vahvistunut vuoden aikana: työhuone, vaatehuone, kodinhoitohuone, ja harrastushuone ovat toivelistan kärjessä. Lisäksi suomalaiset arvostavat saunaa. Saunan haluaisi 83 prosenttia vastaajista, ja 64 prosentilla on jo se.

Kaiken kaikkiaan yhtä ainoaa suomalaisen asumisen unelmaa ei ole. Asumiseen liittyvät toiveet riippuvatkin eniten omasta elämän tilanteesta ja tyylistä.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Harkitessasi uuden asunnon ostoa, sinun kannattaa kilpailuttaa pankit ja vertailla asuntolainan ehtoja. Pienetkin erot lainamarginaalissa tuovat merkittäviä säästöjä laina-aikana.

Ja jos asuntolainaneuvotteluistasi on jo jonkin verran aikaa, on mahdollista, että maksat asuntolainastasi enemmän kuin uudet laina-asiakkaat. Asuntolaina niin kuin muutkin sopimukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähde: Asumisen ihanteet -tutkimus