Suomalaisen asumisen unelma: koti kaupungissa ja lisää komeroita

Vaikka suomalaiset ovat lottokansana taitavia haaveilemaan, niin kotiin ja asumiseen liittyvät unelmat ovat realistisia: eniten toivotaan lisätilaa ja pientä remonttia. Perinteisen punainen tupa ja perunamaa -haaveen rinnalle on nousemassa koti kaupungissa, kertoo S-Pankin teettämä Suomalaisten unelmakoti -tutkimus.

Suomalaiset unelmoivat kodeissaan lisätilasta, pienestä remontista ja kaupunkikodista. Jos suomalainen saisi valita täysin vapaasti, hän asuisi omassa talossaan veden äärellä, kaupungin läheisyydessä ja kahdestaan kumppaninsa kanssa.

Suurin osa suomalaisista näkee nykyisissä asuinolosuhteissaan parantamisen varaa, sillä vain noin neljäsosa (23 %) kyselyyn vastanneista pitää nykyistä kotiaan unelmiensa kotina. Loput kaipaavat kotiinsa jotain muutoksia.

Suomalaiset haaveilevat lisätilasta ja remontoinnista

Tutkimukseen vastaajat parantaisivat nykyistä asuntoaan lisäämällä asuin- ja säilytystilaa sekä remontoimalla pintoja, keittiötä ja kylpyhuonetta. Kerrostalossa asuvat toivovat erityisesti lisätilaa, kun taas omakotitalon asukkailla olisi tarvetta remontointiin.

Sukupuolten välillä on eroja asumistoiveissa. Naiset unelmoivat miehiä enemmän sisustamisesta, remontoinnista ja paremmista liikenneyhteyksistä. Miehet puolestaan haaveilevat naisia enemmän nikkarointi- tai harrastustilasta ja pihasta.

Toiveena on oma asunto kaupungissa

Tutkimuksen perusteella suomalaisilla ei ole suurta kaipuuta kaupungista maaseudulle tai päinvastoin. Tällä hetkellä kaupungissa tai sen lähettyvillä asuvat sijoittaisivat myös unelmakotinsa kaupunkimaiseen ympäristöön ja maaseudulla asuvat maaseudun rauhaan.

Oman kodin omistaminen kiinnostaa suomalaisia edelleen: 83 prosenttia vastaajista haluaisi asua omistusasunnossa. Myös nykyisin vuokralla asuvista kaksi kolmesta (67 %) haluaisi omistaa asuntonsa ainakin osittain.

Remontointilainan hakeminen käy kätevästi Etua.fi -lainapalvelun avulla! Voit saada yhdellä lainahakemuksella monta tarjousta. Hakeminen ei sido mihinkään, vaan voit vertailla rauhassa lainatarjouksia ja valita sinulle sopivin.

Myös asuntolainojen kilpailuttaminen käy vaivattomasti ja maksutta Etuan lainapalvelussa.

Lähde: Suomalaisten unelmakoti -tutkimus