PTT: Suomen asuntomarkkinat jakaantuvat kiihtyvällä tahdilla – hinnat laskussa myös maakuntakeskuksissa

|

Suomen asuntomarkkinoiden jakautuminen syvenee 2020-luvulla, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n alueellinen asuntomarkkinaennuste. Hinnat laskevat myös väestöltään kasvavien maakuntien reuna-alueilla ja jopa suuressa osassa maakuntakeskuksia.

PTT tarkasteli alueellisessa asuntomarkkinaennusteessa osakehuoneistojen lisäksi omakotitalojen hintakehitystä etenkin väestöltään vähenevissä maakunnissa.

Myös kasvavissa maakunnissa on heikon hintakehityksen alueita

Käänne hintakehityksen eriytymisessä väestöllisesti erilaisten alueiden osalta on tapahtunut 2010-luvun alkupuolella.

2020-luvulla kasvu keskittyy lähinnä kasvavien maakuntien keskuskaupunkeihin, Helsingin, Tampereen ja Turun kaupunkiseudulle.

Maakuntatasolla tarkasteltuna kasvu keskittyy Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja VarsinaisSuomeen. Näissäkin maakunnissa on tulevaisuudessa väestöltään väheneviä alueita, joissa hintakehitys on samankaltaista kuin muissa väestöltään vähenevissä maakunnissa.

Vähenevissä maakunnissa hinnat ovat kääntyneet laskuun 2010-luvun alkupuolella. Hyvä esimerkki on Pirkanmaalta, jonka reuna-alueilla hinnat ovat laskeneet vuosikymmenen huippukohdasta vuoteen 2018 osakehuoneistoissa 7 prosenttia ja omakotitaloissa 10 prosenttia.

”Erot repeävät ja kasvavat 2020-luvulla kaupungistumisen edetessä. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat, mutta monissa keskisuurissa maakuntakeskuksissakin hinnat tulevat laskemaan. Asuntomarkkinat polarisoituvat vielä nykyistä vahvemmin”, PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen arvioi.

Asuntomarkkinoiden polarisoituminen vaikuttaa aluetalouksiin

Kehityksellä on merkittäviä vaikutuksia aluetalouden toimintaan. Pankkien on arvioitava yhä tarkemmin asuntolainoihin liittyviä riskejä alueilla, joilla hinnat ovat laskussa. Toisaalta ostajien on harkittava, onko asunto järkevä investointi, vai olisiko vuokralla asuminen parempi vaihtoehto.

Toimenpidesuositukset asuntomarkkinoille ovat Peetu Keskisen mukaan kasvavilla alueilla samankaltaisia kuin tähänkin asti: on pidettävä huoli riittävästä uudisrakentamisesta, tonttien saatavuudesta sekä maankäytön ja rakentamisen sääntelyn järkevöittämisestä. Kaavoittamista tulisi edelleen tehostaa.

Ennusteen mukaan koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat 1,0 prosenttia vuonna 2020. Vapaarahoitteiset vuokrat nousevat 1,6 ja ARA-vuokrat 1,3 prosenttia. Huomattavaa kuitenkin on, että alueelliset erot hinnoissa ovat suuria ja kasvavat edelleen, kertoo Keskinen.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lähde: Pellervon taloustutkimus

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »