Osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa

|

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa nousivat 0,3 prosenttia kesäkuusta heinäkuuhun 2017. Yllättäen pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat vain 0,2 prosenttia, kun muualla maassa hintojen nousu oli 0,3 %.

Asuntojen hinnat ovat vuodessa nousseet 1,8 %. Pääkaupunkiseudulla nousu on ollut selvästi muuta maata nopeampaa, ja nousua on kertynyt 3,9 %. Muualla Suomessa hinnat pysyivät lähes ennallaan vuodentakaiseen verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakehuoneistojen keskimääräinen neliöhinta on 3 770 euroa ja muualla Suomessa 1 706 euroa. Tutustu tarkemmin Tilastokeskuksen tilastoon.

Kuinka paljon asuntolainaa kannattaa ottaa?

Uutta asuntoa harkitsevan kannattaa selvittää alueen hintataso ja miettiä, miten paljon asuntolainaa tulevan asunnon hankinta vaatii. Hintatason selvittämiseen on tarjolla monia vaihtoehtoja. Kiinteistönvälittäjillä on tilastotietoa toteutuneista asuntokaupoista, ja niitä voi tiedustella suoraan oman alueen välittäjiltä. Ammattitaitoinen välittäjä osaa myös oman kokemuksensa perusteella kertoa alueen hintatasosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Myös netissä toimivat asuntojen myynti-ilmoituksia julkaisevat sivustot kuten etuovi.com keräävät tilastotietoa eri alueiden keskimääräisistä hinnoista.

Asunnon hintaan vaikuttaa alueen ja asunnon koon lisäksi monet muut tekijät. Asunnon ja kiinteistön kunto, tontin omistussuhteet, näkymät jne. Näiden asioiden vaikutus hintaan riippuu paljolti ostajan mieltymyksistä ja odotuksista.

Samalla kun vertailee asuntojen hintoja, kannattaa myös hoitaa asuntolainan kilpailutus täyttämällä maksuton asuntolainahakemus. Asuntolainatarjouksen voi hakea jo hyvissä ajoin ennakkoon. Tämä helpottaa uuden asunnon etsimistä ja varmistaa, että sopivan asunnon osuessa kohdalle rahoitus ei ole kaupan esteenä.

Asuntojen hintakehityksen seuraaminen on hyödyllistä, mutta asunnonvaihtoa ei kannata liikaa suunnitella hintojen muutosten perusteella. Tärkeämpää on löytää omiin tarpeisiin sopiva asunto ja kilpailuttaa pankeilta paras mahdollinen lainatarjous. Asuntojen hintojen muutoksia on vaikea ennakoida ja siten optimaalisen ostoajankohdan löytäminen haasteellista.

Täytä maksuton asuntolainahakemus Etua.fi-palvelussa. Etua kilpailuttaa uuden tai vanhan asuntolainan puolestasi. Vertaile saamiasi asuntolainatarjouksia huolellisesti ja nauti kilpailutuksella saavuttamistasi eduista.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.