Oman talouden suunnittelu kannattaa aina

|

Vaikka aihetta taloudellisiin huoliin ei olisi, on hyvä välillä tarkastella omaa rahankäyttöä välttyäkseen turhilta kuluilta. Sopimuksia on myös hyvä kilpailuttaa aika ajoin – näin voi säästää tuntuvia summia.

Välillä on hyvä tarkastella mihin ja kuinka paljon rahaa oikein kuluu kuukausittain. Omaa kulutusta tarkastelemalla voi huomata yllättäviä menoeriä ja säästökohteita.

Lainojen, luottokortti- ja osamaksujen määrä on hyvä selvittää, samoin kuin oma maksukyky laskujen ja velkojen takaisinmaksuun. Tiedot löytyvät tiliotteilta ja laskuista.

Lisäksi voi käydä läpi omia sopimuksiaan, niin ettei turhaan maksa käyttämättömistä palveluista.

Kilpailuta sopimuksesi ja luovu turhista palveluista

Sähkösopimusten, vakuutusten, puhelinliittymien, nettiyhteyksien ja muiden palveluntarjoajien maksuissa on eroja. Siksi hintojen vertailu ja säännöllinen kilpailuttaminen hyödyttää. Kilpailuttamisen myötä voi saada tuntuvia säästöjä.

Vakuutuksista kannattaa tarkistaa, mitä kaikkea tarjous pitää sisällään. Edullisin ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Jos et käytä tarpeeksi joitain palveluja, luovu niistä. Kuntosalimaksuista, suoratoistoista ja muista pienistä menoeristä voi koostua suuriakin summia kuukausi- ja vuositasolla.

Kilpailuta autovakuutuksesi

Milloin viimeksi olet vertaillut autovakuutuksen hintoja? Vakuutusyhtiöt eroavat mm. lähtö- ja maksimibonusten sekä vahinkotilanteiden bonusmenetysten suhteen. Verrattain uutta on myös useamman auton hinnoittelu samalla bonuksella. Siksi on aiempaa tärkeämpää vertailla omaa tilannetta eri vakuutusyhtiöiden välillä.

Voit kilpailuttaa autovakuutuksen milloin tahansa vuoden aikana. Tutustu aina vakuutuksen tuoteselosteeseen ja vakuutusehtoihin vakuutusta ostaessasi. Mikäli päädyt vaihtamaan vakuutusyhtiötä, nykyinen vakuutusyhtiösi hyvittää jäljellä olevan vakuutusajan sinulle täysimääräisesti. Pääset siis heti hyötymään edullisemmasta vakuutusmaksusta.

Voit kilpailuttaa autovakuutuksesi tästä.

Kilpailuta sähkö

Sähkön hinnoissa on odotettavissa edelleen nousua. Helpoin tapa säästää sähkölaskussa on kilpailuttaa sähköntoimittaja säännöllisesti. Kilpailuta sähkö ja vertaa hintoja ilmaiseksi tästä.

Kilpailuta lainat

Yhdistelylainan hakeminen voi tulla kysymykseen, jos sinulla on useita kulutusluottoja, luottokorttivelkoja tai osamaksuja. Yksi isompi laina monen pienen lainan sijaan helpottaa oman talouden hallintaa. Yhdistelylainalla voi myös säästää korko- ja lainanhoitokuluja.

Vanhat lainat kannattaa muutenkin silloin tällöin kilpailuttaa ja katsoa millaisella korolla lainan voisi saada. Vuoden 2019 korkolakiuudistus kohtuullisti kulutusluottojen hintoja. Kulutusluottojen ja osamaksujen nimelliskorko ei saa enää ylittää 20 %. Lisäksi muut lainakulut saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Uusi laki koskee vain 1.9.2019 jälkeen myönnettyjä lainoja ja luottoja. Tätä ennen otettujen lainojen ehdot eivät automaattisesti muutu uuden lain mukaisiksi, vaan vanhat lainat täytyy kilpailuttaa itse. Voit kilpailuttaa lainasi ilmaiseksi tästä.

Hae tarvittaessa lyhennysvapaata asuntolainaan

Asuntolainan takaisinmaksuehtojen muutoksista voi neuvotella oman pankin kanssa, jos maksusuunnitelma ei sovi nykyiseen elämäntilanteeseen.

Lyhennysvapaajaksolla maksetaan vain lainan korkoja. Lyhennysvapaata voi hakea asuntolainaan, pankkilainaan tai opintolainaan.

Monet rahoitusyhtiöt myöntävät maksuvapaita kuukausia lainoihin. Maksuvapaiden kuukausien määrä riippuu rahoituslaitoksesta ja niistä kerrotaan lainasopimuksessa.

Kilpailuta asuntolaina

Asuntolainojen marginaalit ovat nyt erittäin alhaalla matalan korkotason ja pankkien kiristyneen kilpailun takia. Suomen Pankin tilaston mukaan uusien asuntolainojen keskikorko oli vain 0,73 prosenttia tammikuussa 2020.

Jos olet neuvotellut asuntolainastasi monta vuotta sitten, saatat maksaa siitä tällä hetkellä enemmän kuin uudet laina-asiakkaat. Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi tästä.

Laita menot tärkeysjärjestykseen

Laskut ja lainat kannattaa maksaa ajallaan. Jos rahat eivät riitä kaikkien laskujen maksuun, ota yhteyttä laskun lähettäneeseen yritykseen. Voit neuvotella laskun lähettäjän kanssa uudesta maksusuunnitelmasta.

Onko sinulla monta lainaa? Yhdistä lainat järkeväksi kokonaisuudeksi ja säästä rahaa! Hae yhdistelylainaa tästä!

Kilpailuta asuntolaina:  Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »