Nuoret haaveilevat omistuskodista

|

Nuoret haaveilevat omistuskodistaVuokra-asumisen suosio kasvaa, mutta silti enemmistö nuorista aikuisista asuisi tulevaisuudessa mieluiten omistuskodissa.

Suurin osa suomalaisnuorista, 94 prosenttia, asuisi kymmenen vuoden päästä omistusasunnossa, jos saisi vapaasti valita. Halutuin asumismuoto olisi omakoti- tai rivitalo.

Tämä ilmenee kyselytutkimuksesta, jonka teetti Sveriges Byggindustrier yhteistyössä Suomen Rakennusteollisuuden ja muiden alan pohjoismaisten liittojen kanssa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 914 henkilöä, joista 300 oli Suomesta. Vastaajat olivat 18–25-vuotiaita.

Kyselystä myös ilmeni, että suuri enemmistö suomalaisnuorista varautuu asumishaaveensa toteuttamiseen joko säästämällä rahaa tai tavoittelemalla hyväpalkkaista työtä. Ensiasunnon ostajille suunnattu asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP onkin kasvattanut viime vuosina suosiotaan.

Taloudellinen tilanne estää asuntohaaveita

Riittämättömät tulot estävät oman kodin ostoa. Alle 35-vuotiaiden ansiotulot ovat laskeneet vuodesta 2000, ja taloudellinen tilanne on vähentänyt myös asuntovelallisten määrää ja omistusasumista.

Omistusasuntojen omistajien osuudet alkoivat laskea 25–34-vuotiaiden ikäluokissa finanssikriisin jälkeen. Vähän vanhemmilla, 35–39-vuotiailla, osuus alkoi laskea vuonna 2012. Muissa ikäluokissa tätä vaikutusta ei näy.

Samaan tapaan asuntovelallisten osuus on 20–30-vuotiaiden ikäluokissa laskenut vuodesta 2007 lähtien.

Tutkimuksen valossa suomalaisnuoret ovat silti asumistilanteensa tyytyväisiä. Peräti 87 prosenttia pitää nykyisiä asumiskustannuksiaan kohtuullisina asunnon sijaintiin ja ominaisuuksiin nähden.

Houkuttaako oman asunnon osto, mutta et tiedä miten säästää asuntolainan omarahoitusosuus? Lue tästä vinkit omarahoitusosuuden säästämiseen.

Helpoiten asuntolainatarjouksia saa täyttämällä maksuttoman hakemuksen Etua.fi -lainapalvelussa.

Lähteet: Talouselämä, Rakennusteollisuus