Nordean kysely: Enemmistö suoriutuu asumiskuluista entiseen tapaan

|

Lähes kolme neljästä suomalaisesta suoriutuu asumismenoistaan entiseen tapaan koronakriisistä huolimatta, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Etätyön mahdollisella lisääntymisellä ei näyttäisi olevan vaikutusta suomalaisten muuttohalukkuuteen paikkakuntien välillä.

Enemmistö suoriutuu asumiskuluista entiseen tapaan. Vain joka neljäs Nordean kyselyyn vastanneista kertoo asumismenoista selviytymisen hankaloituneen. Hankaloitumista ovat tutkimuksen mukaan kokeneet erityisesti mm. 25-34-vuotiaat, lapsiperheet ja vuokralla asuvat.

Lähes puolet kyselyn vastaajista kertoo, ettei heidän taloudelliseen tilanteeseensa ole koronan myötä tullut muutosta.

Taloudellisen tilanteen muutokseen on varauduttu 

Vastaajat kertovat varautuneensa taloudellisen tilanteen muutokseen mm. säästämällä rahaa ennakkoon tai tinkimällä jokapäiväisissä menoissa sekä hakemalla pankista lyhennysvapaata asuntolainaan. 13 prosenttia ei ole varautunut tai reagoinut taloudellisen tilanteen muutokseen millään tavalla. Kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti koronan takia hakeneensa pankista lyhennysvapaata asuntolainaansa.

Finanssiala ry uutisoi viime viikolla, että pankeille oli tullut kotitalouksilta ja yrityksiltä hakemuksia lainanlyhennysvapaista yhteensä noin 165 000 kappaletta 16.3.-21.4.2020 välisenä aikana. Suurin osa hakemuksista on henkilöasiakkailta. Lähes kaikki käsitellyt lyhennysvapaahakemukset on hyväksytty. Hylkäyspäätös on yleensä johtunut siitä, että asiakas on ollut taloudellisissa ongelmissa jo ennen pandemian alkua.

Yli puolet uskoo asuntonsa arvon säilyvän

Asuntomarkkinoita ja erityisesti asuntojen hintakehitystä koronakriisin seurauksena seurataan nyt tarkasti. Nordean kyselytutkimuksen mukaan omistusasujista 56 prosenttia arvioi asuntonsa arvon säilyvän ennallaan. Yksi viidestä uskoo asuntonsa arvon laskevan ja yksi viidestä on epävarma.

– Kriisin kestolla on merkittävä vaikutus siihen, minkälaiset sen vaikutukset asuntomarkkinoihin ja asuntojen hintoihin pidemmällä tähtäimellä tulevat olemaan. Selvästi suurin osa ei ainakaan vielä koe koronakriisin vaikuttaneen tarpeeseen vaihtaa asuntoa. Joidenkin kohdalla asunnon vaihto siirtyy taloudellisista syistä ajallisesti eteenpäin, Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo.

Kaupungistumisen trendiin ei näkyvissä muutosta

Etätyön lisääntymisellä koronakriisin seurauksena ei kyselytutkimuksen mukaan näyttäisi olevan vaikutusta suomalaisten muuttohalukkuuteen eri paikkakuntien välillä. Vain kaksi prosenttia ilmoitti, että jos etätyö koronan seurauksena lisääntyy, se voi vaikuttaa suunnitelmiin muuttaa kauemmas työpaikasta, jopa toiselle paikkakunnalle. 

– Etätyön lisääntyminen ja sen vaikutukset asumiseen ovat varmasti tulevaisuudessakin kiinnostava ilmiö, vaikka näissä tuloksissa ei vielä näy viitteitä siitä, että kaupungistumisen trendiä nyt haastettaisiin, Pajala toteaa.

Etua.fi:n asuntolainapalvelun avulla tarkistat nykyisen asuntolainasi koron tai kilpailutat uuden asuntolainan veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina Kantar TNS 8.4.-14.4. välisenä aikana ja siihen vastasi 1132 18–79-vuotiasta suomalaista.

Lähteet: Nordea ja Finanssiala ry

Lue myös:

Kuinka paljon asuntolainaa voi saada?
Nämä asiat vaikuttavat asuntolainan marginaaliin