Mökkilainoja nostettiin ennätysmäärä

|

Korona-kevään myötä mökkilainojen kysyntä on noussut selvästi verrattuna viime vuoteen, kertoo Suomen Pankin julkaisema tilasto.

Kesäkuussa 2020 vapaa-ajanasuntolainoja eli mökkilainoja nostettiin yhteensä 154 miljoonan euron edestä. Tämä on kaikkien aikojen suurin määrä ja kasvua viime vuoden kesäkuuhun verrattuna tuli 64 prosenttia. Uusien nostettujen mökkilainojen keskikorko oli kesäkuussa 0,96 prosenttia.

Suomalaisilla on vapaa-ajan asuntoja varten otettuja lainoja yhteensä 3,9 miljardia euroa ja lainakanta kasvoi kesäkuussa 6 prosenttia. Lainakannan kasvu on suurinta sitten elokuun 2013. Uusien mökkilainojen keskimääräinen laina-aika on 17 vuotta ja 11 kuukautta. Laina-aika on pidentynyt kymmenellä kuukaudella viime vuoden kesäkuusta.

Kesämökkien vilkas kysyntä heijastuu suoraan myös mökkilainatilastoon. Maamittauslaitoksen tilastopalvelun mukaan tammi-kesäkuussa on myyty peräti 43 enenmmän mökkejä kuin vastaavana aikana viime vuonna. Prosentuaalisesta mitattuna suurin kasvu oli Lohjalla, jossa mökkikauppojen määrä kasvoi 86 prosenttia. Toiseksi eniten kasvua oli Kuusamossa, jossa mökkikauppojen määrä kasvoi 69 prosenttia.

Mökkilaina kannattaa kilpailuttaa

Mökkilainojen vertailu ja kilpailutus kannatta aloittaa hyvissä ajoin ennen mökkikaupoille suuntaamista. Pankit voivat antaa alustavan lainatarjouksen tai lainalupauksen, vaikka ostettavan mökin tiedot eivät ole vielä varmistuneet. Lainalupausta varten riittää arvio mökin hinnasta sekä tieto asiakkaan omarahoitusosuudesta. Mökin tietojen lisäksi pankit tarvitsevat tiedot hakijan taloudellisesta tilanteesta maksuvaran laskemista varten.

Helpoiten mökkilainan kilpailutus käy täyttämällä maksuton lainahakemus Etua.fi-lainapalvelussa. Yhdellä hakemuksella saat tarjouksia useilta pankeilta eikä hakemuksen jättäminen velvoita mitenkään. Voit rauhassa tutustua pankkien tekemiin lainatarjouksiin ja valita niistä itsellesi parhaimman tarjouksen.

Asuntolainalaskuristamme voit hahmotelle sinulle sopivaa lainaa.

Lähde: Suomen Pankki

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »