Mökkikauppa käy hyvin, mökkilainojen koko kasvussa

|
Mökkilainojen koko on kasvanut tasaisesti vuosittain, koska ihmiset hakevat mökkilainaa kaikilla mukavuuksilla varusteltuihin kakkosasuntoihin.

Mökkikauppa käy kiihtyvään tahtiin. Samalla haetaan aiempaa suurempia mökkilainoja.

Mökkikauppa on lähtenyt hyvin käyntiin, ja pankit saavat lainahakemuksia enenevässä määrin. Pankkien mukaan kesämökkilainoja on haettu nyt kevättalvella yhtä paljon kuin normaalisti heinäkuussa. Pankit arvioivatkin, että mökkikauppojen määrä kasvaa viimevuodesta.

Myös mökkilainojen koko on kasvanut. Osittain tämä johtuu mökkien hintojen noususta, mutta myös siitä, että ihmiset hakevat mökkilainaa etätöihin soveltuviin kakkosasuntoihin. Nyt halutaan aiempaa paremmin varusteltuja mökkejä järkevien etäisyyksien päästä palveluista.

Mökkilainojen keskikoko on kasvanut vuosittain ja keskimääräinen mökkilaina on nyt sadan tonnin paikkeilla. Esimerkiksi OP:ssa mökkeihin haetaan keskimäärin 70 000 euron lainoja. Nordeassa mökkilainojen koko on keskimäärin 100 000 euroa ja Danske Bankissa keskimääräinen lainasumma on 130 000 euroa.

Mökkien hintahaitari on suuri. Kuivanmaan mummonmökin voi saada noin 50 000 eurolla, mutta rantatontilla sijaitsevan kakkoasunnon hinta voi nousta 150 000 euroon tai ylikin.

Kesämökkilainojen marginaali määräytyy asiakaskohtaisesti

Kesämökkeihin myönnetään lainaa samalla periaatteella kuin asuntoihin. Kuten asuntolainan, myös mökkilainan marginaali määräytyy asiakaskohtaisesti. Kesämökkilainan marginaalin kokoon vaikuttavat mm. mökin varustelutaso ja sijainti, aiempi asiakassuhde pankissa ja pankin arvio asiakkaan maksukyvystä.

Mökkilainoissa marginaali on asuntolainoja jonkin verran suurempi, sillä mökkeihin liittyy enemmän riskejä kuin asuntoihin. Pankkien mukaan mökkien arvostus vakuutena on asuntoja pienempi, sillä mökit sijaitsevat syrjässä ja mökkien myyntiajat ovat asuntoja pidemmät.

Halvin mökkilaina löytyy kilpailuttamalla

Myös kesämökkiin haettava laina kannattaa kilpailuttaa asuntolainan tavoin halvimman mökkilainan löytämiseksi. Mökkilainaa kannattaa hakea ajoissa, sillä pankin antaman alustavan lainapäätöksen avulla mökkikaupan voi tehdä heti, kun mieleinen kesämökki osuu kohdalle. Pankin antama lainatarjous ei sido mihinkään.

Mökkilainan kilpailutus kannattaa, sillä pienikin ero kesämökkilainan marginaalissa tuo merkittäviä säästöjä koko laina-aikana. Esimerkiksi 100 000 euron lainalle kymmenen vuoden maksuajalla säästöä tulee yli 1 500 euroa, kun marginaali putoaa 1 prosentista 0,7 prosenttiin.

Vaivattomin tapa kilpailuttaa kesämökkilaina on täyttää yksi lainahakemus Etua.fi-lainapalvelussa . Hakemus välitetään useille pankeille, jotka tekevät tarjouksen suoraan asiakkaalle. Palvelumme on ilmainen eikä se velvoita mitenkään, mutta voi tuoda merkittävän säästön joka vuosi.

Kilpailuta kesämökkilaina helposti ja ilmaiseksi Etua.fi-palvelussa.

Suunnitteletko remonttia kesämökkiin ja tarvitset rahoitusta?

Etuan kautta voit myös kilpailuttaa vakuudettoman kulutusluoton remonttilainaa varten. Remonttilaina sopii vapaa-ajan asunnon pienempiin parannus- ja korjaustöihin. Voit kilpailuttaa remonttilainan tästä.

Myös remonttilainahakemus on ilmainen eikä sido mihinkään.

Lähde: Taloussanomat

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »