Miten voi saada lainaa mahdollisimman pienellä korolla? Katso, mitkä tekijät vaikuttavat lainan korkoon

|

Lainaa pienellä korolla

Lue tästä, miten voit saada lainaa mahdollisimman pienellä korolla.

Kaikille ei tarjota lainaa samalla korolla tai marginaalilla, vaan korko määritellään asiakaskohtaisesti. Koska jokainen pankki arvioi hakijan lainan takaisinmaksukykyä eri lailla, on lainayhtiöiden korkotarjouksissa eroja. Siksi lainatarjous kannattaa kysyä useasta pankista, niin että saisi mahdollisimman pienikorkoisen lainan.

Nämä tekijät vaikuttavat lainan korkoon

Korko on pankin tai luotonmyöntäjän saama palkkio rahan lainaamisesta asiakkaalle. Lainan korko perustuu pitkälti lainayhtiön tekemään arvioon siitä, kuinka todennäköisesti lainanottaja pystyy maksamaan lainaamansa summan takaisin. Tämän vuoksi hakijan taloudellisella tilanteella, kuten tuloilla ja aiemmilla lainoilla, on suuri merkitys koron määräytymisessä.

Lainan korko määräytyy hieman eri tavoin vakuudettomissa lainoissa, kuten kulutusluotoissa, ja vakuudellisissa lainoissa, kuten asuntolainoissa. Vakuudettoman lainan korot ovat vakuudellista lainaa suuremmat luotonmyöntäjästä riippumatta, koska lainaa ei taata omaisuudella. Vakuudellisissa lainoissa vakuuksilla on luonnollisesti suuri painoarvo. Vakuudettomissa lainoissa taas korkoon vaikuttaa erityisesti lainanhakijan tulojen ja menojen välinen suhde.  

Lainan korkoon vaikuttavat lainatyypin lisäksi myös yleinen korkotaso ja rahoitusyhtiöiden välinen kilpailutilanne. Onpa lainasummalla ja laina-ajallakin merkitystä koron määrityksessä. Isommat, yli 10 000 euron lainat ovat yleensä matalakorkoisempia kuin pienemmissä lainoissa, mutta vertailemalla myös pienempiä lainoja on mahdollista saada lainaa halvemmalla korolla.

Asuntolainoissa lainan todellinen vuosikorko muodostuu valitusta viitekorosta ja marginaalista sekä muista lainan kuluista. Marginaali on aina asiakaskohtainen ja siihen vaikuttavat vakuuksien lisäksi muun muassa asiakkaan varallisuus ja maksukyky, miten pankkiasiat on hoidettu, ostettava kohde ja sen sijainti.
Voit lukea lisää tulojen ja muiden tekijöiden vaikutuksista asuntolainan korkoon tästä.

Millainen on edullinen korko?

Vakuudettomissa lainoissa nimelliskorko vaihtelee noin 5–20 prosentin välillä. Esimerkiksi noin 7 korkoa voi pitää edullisena kulutusluotoissa ilman vakuuksia. Edullisen korkotarjouksen saadakseen hakijan tulee olla luotonmyöntäjän silmissä luotettava takaisinmaksaja, jolla on esimerkiksi työsuhde eikä valmiiksi suuria lainoja.

Asuntolainoissa on pitkään ollut edullinen korkotaso, mutta viitekorkojen nousun johdosta myös asuntolainat ovat kallistuneet. Etuan tilaaman selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla sai syyskuussa 2022 150 000 euron suuruisen asuntolainan 0,71 keskimarginaalilla. Asuntolainan keskimääräinen todellinen kokonaiskorko sen sijaan oli 2,63 prosenttia. Asuntolainojen marginaaleista voit lukea lisää tästä 

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Kuka voi saada lainan pienellä korolla

Lainaa voi saada pienellä korolla, jos lainanhakijalla on säännölliset palkka- tai eläketulot, raha-asiat on hoidettu moitteettomasti ja lainoja ei ole ennestään liikaa. Jos lainanhakijalla jää vielä hyvin rahaa myös muiden menojen maksamiseen lainan lyhentämisen jälkeen, on laina pienellä korolla mahdollinen. Lisäksi yhteishakija, avo- tai aviopuoliso, mahdollistaa pienikorkoisen lainan.

Sen sijaan jos menot ovat tuloja suuremmat, tulot ovat kovin pienet tai epäsäännölliset, on joskus hoitanut raha-asiansa huonosti tai aiempia lainoja on paljon, on vaikeampaa saada lainaa pienellä korolla.

Nämä tekijät vaikuttavat siihen, saatko lainaa pienellä korolla:

 • Säännölliset palkka- tai eläketulot
 • Asumismenot
 • Lainojen määrä
 • Maksuhistoria
 • Luottotiedot
 • Rinnakkaishakija (samassa taloudessa asuva avo- tai aviopuoliso)

Matalakorkoiseen lainaan vaikuttaa rahoitusyhtiön riskiarvio

Rahoitusyhtiöt tekevät aina asiakaskohtaisen lainatarjouksen, ja lainan korko määräytyy lainahakemuksen tietojen pohjalta tehdyn riskiarvion mukaan. Siksi oman henkilökohtaisen koron lainalle saa tietoonsa vain täyttämällä hakemuksen. Tarjousten saaminen ei vielä sido nostamaan lainaa.

Jos lainayhtiön mielestä lainanantoon liittyy vähäinen riski, ilmenee tämä matalakorkoisena lainana. Vastaavasti suurempi lainan korko kertoo pankin arvioimasta suuremmasta riskistä.

Riskiarvion perusteella kaikki lainahakijat eivät valitettavasti saa matalakorkoista lainaa, ja kaikki eivät saa lainaa ollenkaan. Kilpailuttamalla on kuitenkin suurempi todennäköisyys saada lainaa -mahdollisimman matalalla korolla.

Mitä tehdä, jos ei saa pienikorkoista lainaa

Syyt sille, että ei saa pienikorkoista lainaa voi olla moninaiset. Vakuudettomissa lainoissa tarjottava korko määräytyy sen mukaan, miten pankki arvioi hakijan maksuvaraa eli tulojen ja menojen välistä suhdetta. Lisäksi on hyvä muistaa, että vakuudettoman lainan korko on lähtökohtaisesti hieman suurempi kuin vakuudellisessa lainassa.

Jos esimerkiksi lainanhakijalla on säännölliset tulot ja luottotiedot kunnossa, mutta aiempia lainoja on paljon, vaikuttaa tämä lainayhtiön riskiarvioon. Joskus taas tulojen ja menojen merkitseminen huolimattomasti voi vaikuttaa lainapäätökseen.

Näin voit saada pienikorkoisen lainan:

 • Täytä lainahakemus huolellisesti nykyisten tulojen ja menojen perusteella
 • Hae lainaa rinnakkaishakijan kanssa jos mahdollista
 • Kilpailuta laina usean lainayhtiön kesken

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että lainahakemus on huolella täytetty ja että omat tulot, menot ja lainat on merkitty oikein. Jos tulot ovat epäsäännölliset tai tuloja saa monesta paikkaa, kannattaa laskea keskipalkka esimerkiksi edellisen 6 tai 12 kk:n ajalta. Lisäksi asumismenoista ja lainoista merkitään vain oma osuus. Esimerkiksi jos puolison kanssa on yhteisiä lainoja, lainoista merkitään vain oma osa, samoin vuokrasta ja yhtiövastikkeesta.

Lainan hakemista voi kokeilla myös uudelleen rinnakkaishakijan kanssa, jolloin lainalle voi saada matalamman koron. Lainan myöntämisessä kahdelle hakijalle sisältää vähemmän riskejä pankille, joten lainaa on mahdollista saada paremmilla ehdoilla kuin yksin hakiessa.

Lisäksi lainaa voi saada matalammalla korolla, jos määräaikainen työsuhde muuttuu vakituiseksi, tai osa-aikainen työ kokoaikaiseksi. Vastaavasti, jos opiskelija valmistuu ja aloittaa vakituisessa työsuhteessa, voi lainaa saada pienemmällä korolla.

Vielä kun kysyy lainaa useasta paikasta, parantaa mahdollisuuksiaan saada pienikorkoista lainaa. Jokaisella rahoitusyhtiöllä on erilaiset arviointiperusteet hakijoille ja lainanmyöntämiselle, joten yksi lainapäätös ei tarkoita, etteikö lainaa voisi saada jostain muualta halvemmalla. Helpoiten lainan kilpailutus käy kotimaisen Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Kilpailuttamalla löydät pienikorkoisen lainan

Kilpailuttamalla lainan saat kerralla useamman tarjouksen ja löydät mahdollisimman pienikorkoisen lainan. Eri pankkien ja luotonmyöntäjien tarjoamissa koroissa ja lainakuluissa on nimittäin suuriakin eroja.

Lainatarjouksista näet kätevästi, millaisilla koroilla pankit tai rahoitusyhtiöt tarjoavat sinulle lainaa ja pystyt helposti valitsemaan edullisimman vaihtoehdon. Tarjouksissa on kerrottu tarkemmat lainaehdot, esimerkiksi kuukausierän suuruus, takaisinmaksuaika ja lainan korko.

Todellisen vuosikoron avulla voit helposti vertailla saamiasi lainatarjouksia, sillä vuosikorko sisältää lainan kaikki kulut. Näitä lainan muita kustannuksia ovat esimerkiksi lainan avauspalkkio ja tilinhoitopalkkiot. Todellinen vuosikorko auttaa siis lainojen vertailussa ja sen avulla löydät itsellesi mahdollisimman pienikorkoisen lainan.

Lainaa pienellä korolla Etua.fi-palvelun avulla

Hae lainaa pienellä korolla nopeasti ja luotettavasti kotimaisen Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla. Etua kilpailuttaa lainan puolestasi yli 20 luotonmyöntäjän kesken ja avullamme voit saada pienikorkoisen lainan.

Kauttamme voit hakea ja kilpailuttaa vakuudetonta kulutusluottoa 500 eurosta aina
60 000 euroon saakka. Takaisinmaksuaika lainalla on 1–18 vuotta, ja lainan voi maksaa takaisin alkuperäistä maksusuunnitelmaa nopeammin.

Etuan lainahakemus on sama kuin muutenkin lainaa hakiessa, mutta tekemämme lainan kilpailutus auttaa sinua löytämään mahdollisemman matalakorkoisen lainan ja näin säästämään lainakuluissa. 

Lainapäätöksen saat heti ja lainatarjoukset muutamassa minuutissa hakemuksen lähettämisen jälkeen. Sinun on helppo vertailla saamisiasi tarjouksia yhdessä näkymässä, missä näytämme tarjoukset edullisuusjärjestyksessä ja näin löydät lainan vaivattomasti mahdollisimman pienellä korolla.

Löydettyäsi parhaan lainavaihtoehdon, pääset halutessasi tekemään lainasopimuksen siirtymällä pankin sivuille. Nopeimmillaan saat halpakorkoisen lainan tilillesi jo samana päivänä tai viimeistään 1-2 arkipäivän kuluessa.

Lainan kilpailutus on ilmaista eikä lainatarjous velvoita nostamaan lainaa.

Kilpailuta lainasi nyt ja löydä laina pienellä korolla!

Näin varmistat itsellesi lainan pienellä korolla

Etuan kautta lainan kilpailutus on helppoa ja nopeaa. Hakemuksen täyttämiseen menee vain muutama minuutti, ja lainapäätöksen saat saman tien.

 • Merkitse hakemuslomakkeeseen haluamasi lainasumma ja takaisinmaksuaika. Apuna voit käyttää lainalaskuriamme.
 • Rinnakkaishakija varmistaa lainan pienellä korolla.
 • Nykyisten tulo- ja menotietojesi merkitsemisen jälkeen voit lähettää hakemuksen ja saat lainapäätöksen välittömästi.
 • Voit vertailla saamiasi lainatarjouksia Etuan lainatarjousnäkymässä. Tarjoukset on esitetty edullisuusjärjestyksessä, mikä helpottaa vertailua.
 • Voit harkita saamiasi lainatarjouksia kaikessa rauhassa. Lainatarjousten vastaanottaminen ei sido nostamaan tarjottua lainaa ja kilpailutus on täysin maksutonta. Voit siis katsoa millaisia lainatarjouksia saat ja hyväksyä tai hylätä tarjoukset.
 • Lainatarjouksen hyväksyminen tapahtuu pankkitunnuksilla ja lainan saat tilillesi 1-2 arkipäivässä.