Miten voi saada lainaa mahdollisimman pienellä korolla? Katso, mitkä tekijät vaikuttavat lainan korkoon

|

Lainaa pienellä korolla

Kaikille ei tarjota lainaa samalla korolla tai marginaalilla, vaan korko määritellään usein asiakaskohtaisesti. Lue lisää lainojen koroista!

Miten lainan korko määräytyy?

Korko on pankin tai luotonmyöntäjän saama palkkio rahan lainaamisesta asiakkaalle. Korko perustuu pitkälti yrityksen tekemään arvioon siitä, kuinka todennäköisesti lainanottaja pystyy maksamaan lainaamansa summan takaisin. Tämän vuoksi hakijan taloudellisella tilanteella, kuten tuloilla ja aiemmilla lainoilla, on suuri merkitys koron määräytymisessä.

Lainan korko määräytyy hieman eri tavoin vakuudettomissa lainoissa, kuten kulutusluotoissa, ja vakuudellisissa lainoissa, kuten asuntolainoissa. Vakuudellisissa lainoissa vakuuksilla on luonnollisesti suuri painoarvo. Vakuudettomissa lainoissa taas korkoon vaikuttavat esimerkiksi lainatun summan suuruus ja valittu laina-aika.

Asuntolainoissa lainan todellinen vuosikorko muodostuu valitusta viitekorosta ja marginaalista sekä muista lainan kuluista. Marginaali on aina asiakaskohtainen ja siihen vaikuttavat vakuuksien lisäksi myös muun muassa asiakkaan taloudellinen tilanne ja maksukyky.

Millainen on edullinen korko?

Vakuudettomissa lainoissa nimelliskorko vaihtelee yleensä noin 5–20 prosentin välillä. Esimerkiksi noin seitsemän prosentin korkoa voi pitää edullisena kulutusluotoissa. Edullisen korkotarjouksen saadakseen hakijan tulee olla luotonmyöntäjän silmissä luotettava takaisinmaksaja, jolla on esimerkiksi työsuhde eikä valmiiksi suuria lainoja.

Asuntolainoissa on tällä hetkellä edullinen korkotaso, sillä yleisimpien viitekorkojen, kuten Euriborin, ollessa miinuksella muodostuu korko pääosin pankin määrittämästä marginaalista. Etuan tilaaman selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla sai lokakuussa 2020 150 000 euron suuruisen asuntolainan parhaimmillaan noin 0,6 prosentin marginaalilla ja 0,7 prosentin todellisella kokonaiskorolla.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Kilpailuttamalla löydät sinulle parhaan koron

Ennen lainan ottamista kannattaa laina aina kilpailuttaa, sillä kilpailuttamalla saat kerralla useamman lainatarjouksen. Eri pankkien ja luotonmyöntäjien tarjoamissa koroissa voi olla suuria eroja. Lainatarjouksissa on kerrottu esimerkiksi kuukausierän suuruus, lainan kokonaiskorko ja muut lainan kulut.

Lainatarjouksista näet siis kätevästi, millaisilla koroilla pankit tai rahoitusyhtiöt tarjoavat sinulle lainaa ja pystyt helposti valitsemaan edullisimman vaihtoehdon. Kannattaa vertailla lainatarjouksia myös muiden ominaisuuksien, kuten vuosikulujen ja kuukausierän, osalta ennen kuin päädyt tietyn tarjouksen kannalle.

Kilpailuta lainasi nyt ja löydä edullisin korko!

Lue myös: Etua selvitti: Asuntolainojen marginaaleissa isot erot pankkien välillä

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »