Miten asuntolainan koron nousu vaikuttaa asumiskulujen kasvuun – testaa laskurilla

|
Asuntolainan koron nousu on mahdollinen inflaation kiihtyessä.

Hintojen nousu eli inflaatio on osoittanut nousemisen merkkejä. Samalla huoli asuntolainan kallistumisesta on kasvanut. Kokeile laskurilla, miten asuntolainan koron nousu vaikuttaa asuntolainasi kuluihin.

Asuntolainojen korot ovat kauan olleet matalalla tasolla, ja lainasta on maksettu vain marginaalia. Näin ollen moni asuntovelallinen on tottunut alhaisiin asuntolainan korkoihin ja lainamenoihin.

Nyt inflaatio on noussut ja Euroopan Keskuspankki voi hillitä hintojen nousua nostamalla ohjauskorkoa. Korkojen nousu voi puolestaan aiheuttaa asumismenoihin yllätyksiä, varsinkin, jos oma talous on vedetty tiukoille. Ja suuressa asuntolainassa pienikin korkojen nousu voi lisätä merkittävästi lainakuluja.

Milloin ja kuinka paljon asuntolainojen korot nousevat

Kukaan ei tiedä, milloin ja kuinka paljon asuntolainojen korot nousevat. Monet asiantuntijat eivät odota nopeaa korkojen nousua Euroopan epävakaan taloustilanteen vuoksi. Samalla asiantuntijat kuitenkin toteavat, että nykyinen matala korkotaso ei ole ikuinen ja tulevaisuudessa korot nousevat.

Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pitkiä eikä tulevaisuuden ennustaminen ole helppoa. On myös olemassa riski, että maailmantaloudessa tapahtuu jotain yllättävää ja korot lähtevät ennustettua nopeammin nousuun.

Varaudu asuntolainan koron nousuun ajoissa

Mahdolliseen asuntolainan koron nousuun on hyvä varautua. Voit hahmotella asuntolainan koron nousun vaikutusta talouteesi asuntolainalaskurin avulla. Laskurin avulla voit katsoa, miten eri korkotasot vaikuttavat asuntolainasi kuukausierään.

Voit syöttää asuntolainan koron nousulaskuriin asuntolainasi määrän, laina-ajan, ja millaisella marginaalilla haluat testata koron nousun vaikutusta lainan kuukausierään. Esimerkiksi voit laskea, miten paljon asuntolainan menot kasvavat, jos korot nousevat yksi tai kaksi prosenttia. Tämän jälkeen voit pohtia, miten oma taloutesi kestää lainamenojen kasvun.

Esimerkiksi 100 000 euron asuntolainassa (20 vuoden takaisinmaksu, 0,7 % marginaali) koron muutos kahteen prosenttiin nostaisi asuntolainan kuukausierää 434 eurosta 492 euroon. Ja 200 000 euron (18 vuoden takaisinmaksu, 0,7 % marginaali) asuntolainan koron muutos kahteen prosenttiin nostaisi kuukausierää 868 eurosta 985 euroon.

Asuntolainan takaisinmaksukykyä voi suojata monin tavoin

Asuntolainan korkojen nousuun voi varautua monin tavoin. Pankkien tarjoamien korkosuojien lisäksi asuntolainaa voi lyhentää mahdollisimman paljon matalien korkojen aikana ja erityisesti, jos korona-aikana rahaa on jäänyt säästöön.

Osan lainasta voi ottaa myös kiinteällä korolla, jolloin korko pysyy samana sovitun ajan. Lisäksi voi säästää kuukausittain itselleen sopivan summan vararahastoon.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto. Myös vanha asuntolaina kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin, koska pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa.

Kilpailuta asuntolaina

Etua.fi-vertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin.

Kilpailuta tästä nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta.

Lue myös: Asuntolainan korkosuojaus – miten korkojen nousulta voi suojautua | Etua.fi

Asuntolainan lyhennys vai sijoittaminen, kumpi kannattaa?

Lähteet: Kauppalehti, Yle