Matkailututkimus: Kotimaankohteet kiinnostavat suomalaisia

|
Kotimaan matkailu kiinnostaa suomalaisia

Suomalaiset harkitsevat vuonna 2020 matkoja kotimaankohteisiin, sekä Ruotsiin, Viroon ja Etelä-Euroopan kohteisiin.  Kaupunkilomat ulkomailla säilyttävät asemansa, mutta myös kotimaan kaupunkikohteet kiinnostavat. 

Rantalomille aiotaan suunnata aiempaa useammin.  ”Epävakainen kesäsää sekä pitkä ja sateinen syksy kotimaassa lienevät ainakin osasyy siihen, että peräti 44 % tutkimukseen vastanneista suunnittelee ulkomailla vietettävää rantalomaa. Auringon ja lämpimän sään kaipuu suuntaa edellisvuotta useamman suomalaisen katseen myös kaukokohteisiin,” kertoo Suomalaisen matkailuliiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntti.

Lomalta haetaan paikallista kulttuuria ja elämyksiä

Matkamessujen Matkailututkimus 2020 osallistujista joka kolmas aikoo vuonna 2020 käyttää matkailuun enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Yli puolet aikoo käyttää rahaa matkoihin ainakin saman verran kuin vuonna 2019.

Suomalaisten haaveilevat matkoista Australiaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin, Malediiveille ja Uuteen-Seelantiin. Euroopan kohteista eniten haaveillaan Italiasta ja Islannista.

Suomalaiset hakevat lomalta paikallista kulttuuria ja arjen elämyksiä. Myös jonkin teeman ympärillä tapahtuva matkailu on suosittua. Liikunnallinen loma, luonto-, kulttuuri- tai historiallisiin kohteisiin suunnattu matka kiinnostaa yhä useampia.

Suomalaiset haluavat kaupunkiloman kotimaassa yhdistettynä luontomatkailuun

Visit Turku tekemän kyselytutkimuksen mukaan 54 % suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa ja yhdistää siihen myös luontomatkailun.

Kaupunkilomailu kotimaassa on lähes yhtä suosittua kaikissa ikäryhmissä, mutta eroja löytyy ilmastonmuutoskeskustelun vaikutuksessa matkakohteen valintaan.

Kaikista vastaajista 29 prosenttia kertoi, että keskustelu ilmastonmuutoksesta vaikuttaa erittäin paljon tai jonkin verran siihen, valitsevatko he lomamatkallaan kaupunkikohteen Suomesta vai ulkomailta.

Ilmastokeskustelulla on eniten vaikutusta 18–25-vuotiaisiin, joista myönteisesti vastasi 35 prosenttia. Toisena ääripäänä ovat 45–54-vuotiaat, joista vain 19 prosenttia kertoi ilmastosyistä valitsevansa kotimaan kaupunkikohteen.

Vastuullisuuden lisäksi nouseva trendi on tehokkuus: ihmisten kiireinen elämänmeno ei rajoitu arkeen, vaan monet matkailijat haluavat käyttää ajan tehokkaasti myös lomallaan ja saada mahdollisimman kirjavan kokoelman elämyksiä.

Ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi unelmien kaupunkilomalla kotimaassa erottui kulinaristinen makuelämys viihtyisässä ravintolassa. Toiseksi tärkeimpänä teemana suomalaiset pitävät retkeilyä luonnon helmassa ja kolmanneksi tärkeimpänä ylellistä hemmottelua ja hyvinvointia.

Täytä lainahakemusEtua.fi-sivustollamme ja hanki rahoitus unelmamatkaasi varten! Sopivan lainatarjouksen löydät kauttamme, oli haaveissasi sitten kaupunkiloma, teemaloma tai rentouttava loma rannalla. Lainan kilpailutus käy palvelussamme yhtä kätevästi kuin hotellien tai lentohintojen vertailu.

Lähteet: Matkamessujen Matkailututkimus 2020, Visit Turku -kyselytutkimus