Luottokorttien kuluissa eroja -vertailu järkevää

|

Luottokorttien kulut vaihtelevat

Luottokorttia käyttää noin 80 prosenttia 25 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Kortin käytön kustannukset kuitenkin tunnetaan huonosti. Luottokorttien hinnoissa on eroja, joten vertailu kannattaa.

Luottokorttia käytetään turvallisuussyistä

Luottokorttien käyttötutkimuksesta ilmenee, että n. 80 prosentilla suomalaisista on luottokortti. Yleisimmin luottokorttia käytetään ulkomailla ollessa, verkko-ostoksiin, tavallista isompien menojen maksamiseen ja tilanteissa, missä halutaan varmistaa rahojen takaisinsaanti mahdollisissa ongelmatilanteissa. Naiset käyttävät luottokorttia mielellään ulkomaan matkoilla, miehet taas verkko-ostoksissa.

Luottokorttien kuluissa eroja

Luottokorttien määrästä huolimatta suomalaiset ovat huonosti perillä luottokortin käytöstä aiheutuvista kustannuksista. Jopa lähes neljännes hahmottaa kulut huonosti tai ei lainkaan. Miehistä 45 % sanoo tuntevansa tarkasti korttinsa kulut, naisista n. 33 %.

Korttien hinnoissa on eroja ja vertailu kannattaa. Helpointa on verrata tilinhoitopalkkiota, korttien marginaaleja sekä vuosi- ja kuukausikustannuksia. Nämä selviävät parhaiten todellisesta vuosikorosta.

Luottokorttien hintojen vertailu kannattaa

Suomen Rahatiedon tekemässä luottokorttivertailussa luottokorttien todellinen vuosikorko vaihteli 5,3 prosentista 16,2 prosenttiin. Myös marginaalit vaihtelivat 5-12 prosentin välillä. Laskutuspalkkiot eli kuukausimaksut vaihtelivat vertailussa 0-5 euron välillä. Lisäksi vuosimaksuja perittiin vertailussa olleista korteissa 0-50 euroa tai vieläkin enemmän.

Vuosimaksuttomia luottokortteja on nykyään paljon, mutta myös vuosimaksullisia. Saman pankin luottokortissa voi toisella asiakkaalla olla vuosimaksu ja toisella ei, riippuen asiakassuhteesta. Suomen Rahatiedon mukaan edullisemman luottokortin saa pankin valikoimasta. Tarkempia tietoja korttiluoton hinnoittelusta ja todellisista vuosikoroista löytyy Suomen Rahatiedon suorittamasta vertailusta.

Luottokortti voi olla hyvä varakassa, jos korttia käyttää järkevästi eikä kerrytä velkaa niin, että luottoraja on koko ajan täynnä. Luottokorteissa on kuitenkin eroja: niin vuosikoroissa, kuukausimaksuissa, vuosimaksuissa kuin muissa ominaisuuksissa. On siis viisasta tutkia eri vaihtoehtoja.

Luottokortti ei välttämättä ole järkevin ratkaisu rahoittaa ainakaan isompaa ostosta.  Kilpailutettu kulutusluotto voi olla luottokorttia ja osamaksua edullisempi tapa rahoittaa ostos.

Eri rahoitusvaihtoehtoja vertaillessa on myös hyvä huomioida, että eri luotot sopivat eri tarkoituksiin. Luottokortti ei välttämättä ole halvin tapa rahoitaa ainakaan isompaa ostosta. Kilpailutettu kulutusluotto voi kokonaiskustannuksiltaa olla luottokorttia ja osamaksua edullisempi tapa rahoittaa iso hankinta.

Voit kilpailuttaa kulutusluoton ilmaiseksi tästä.

Etua.fi:n tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voi vertailla kulutusluottoja, remonttilainoja, matkalainaa, lainaa ilman vakuuksia tai asuntolainaa. Tutustu Etuan palveluihin  täältä