5 hyödyllistä tietoa uudesta korkokatosta

|

Syyskuun alussa astui voimaan luottojen korkosääntely, joka vaikuttaa erityisesti kulutusluottoihin. Jos sinulla on lainoja, nyt voi olla hyvä hetki kilpailuttaa ne uudestaan.

Listasimme viisi asiaa, jotka sinun kannattaa tietää paljon puhuttaneesta lakimuutoksesta.

Voimassa jo nyt

Syyskuun alusta lähtien luoton korko saa olla enintään 20 prosenttia vuodessa. Koron lisäksi lainan muut kustannukset (esimerkiksi nostopalkkio) saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa..

Koskee lähes kaikkia lainatuotteita

Tähän mennessä Suomessa korkokatto on koskenut ainoastaan alle 2 000 euron lainoja, joilla on ollut 50 prosentin korkokatto. Jatkossa korkokatto koskee sen sijaan valtaosaa kuluttajaluotoista niiden suuruudesta riippumatta. Jatkossa myös yli 2 000 euron luotot, tili- ja limiittiluotot sekä kaikki luottokortit kuuluvat uuden korkokaton piiriin.

Sääntelyn ulkopuolelle jäävät asuntoluotot, joissa vakuutena on asunto tai muu omaisuus, sekä autojen ja muiden liikennevälineiden osamaksukauppa.

Kuluja säädellään

Uusi laki vaikuttaa myös lainan maksuajan pidentämisestä perittäviin maksuihin. Maksuajan pidentämisestä ennen lainan erääntymistä saa periä enintään viisi euroa, jos maksuaika pitenee vähintään 14 päivällä. Maksuajan pidentämisestä perittävät kulut saavat olla maksimissaan 20 euroa vuodessa.

Sääntelyn rikkomisesta seuraa sanktio

Jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saa periä korkoa eikä muita luottokustannuksia.

Koskee vain uusia luottosopimuksia

Uusi laki koskee vain syyskuun alusta alkaen solmittuja luottosopimuksia. Kaikki ennen syyskuun alkua tehdyt sopimukset jatkuvat vanhoilla ehdoilla. Tämä koskee myös tililuottoja ja luottokortteja.

Kuluttajan kannattaakin kilpailuttaa nykyiset lainat uudestaan ja vertailla lainatarjouksia nykyisten luottojen ja luottokorttien ehtoihin.

Kilpailutus onnistuu kätevästi Etua.fi-lainapalvelun avulla. Palvelussa voit yhdellä hakemuksella saada lainatarjouksia eri luotonantajilta.

 

 

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »