Kulutusluottojen korkokatto muuttuu – korot laskevat

|

5 asiaa, jotka on hyvä tietää uudesta sääntelystä.

1. Uusi korkokatto tulee voimaan 1.9.2019

Syyskuun alusta lähtien luoton korko saa olla enintään 20 prosenttia vuodessa. Koron lisäksi lainan muut kustannukset saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa. Tällä hetkellä ainoastaan alle 2 000€ lainoilla on 50% korkokatto, mutta jatkossa korkokatto koskee siis myös suurempia lainasummia.

2. Korkokatto koskee lähes kaikkia lainatuotteita

Uusi laki koskee valtaosaa kuluttajaluottoa niiden suuruudesta riippumatta. Jatkossa myös yli 2000 euron luotot, tili- ja limiittiluotot sekä kaikki luottokortit kuuluvat uuden korkokaton piiriin. Sääntelyn ulkopuolelle jäävät asuntoluotot, joissa vakuutena on asunto tai muu omaisuus, sekä autojen ja muiden liikennevälineiden osamaksukauppa.

3. Myös maksuajan muutoksesta perittäviä kuluja säädellään

Uusi laki vaikuttaa myös lainan maksuajan pidentämisestä perittäviin maksuihin. Maksuajan pidentämisestä ennen lainan erääntymistä saa periä enintään 5 euroa, jos maksuaika pitenee vähintään 14 päivällä. Maksuajan pidentämisestä perittävät kulut saavat olla maksimissaan 20 euroa vuodessa.

4. Sääntelyn rikkomisesta seuraa sanktio

Jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saa periä korkoa eikä muita luottokustannuksia.

5. Lakimuutos koskee vain uusia luottosopimuksia

Uusi laki koskee vain 1.9. alkaen solmittuja luottosopimuksia. Kaikki ennen syyskuun alkua tehdyt sopimukset jatkuvat vanhoilla ehdoilla. Tämä koskee myös tililuottoja ja luottokortteja. Kuluttajan kannattaakin kilpailuttaa nykyiset lainat uudestaan ja vertailla lainatarjouksia nykyisten luottojen ja luottokorttien ehtoihin. Kilpailutus onnistuu kätevästi Etua.fi lainapalvelun avulla.

Uuden lainsäädönnön myötä kulutusluottojen hinnoittelu muuttuu selkeämmäksi ja aikaisemmin markkinoilla esiintyneet ylilyönnit korkojen osalta jäävät historiaan. Pankkien ja rahoitusyhtiöiden välinen kilpailu asiakkaista kovenee ja tämä hyödyttää kuluttajia alhaisempina lainakorkoina. Uudenkin lainan korko kannattaa aina kilpailuttaa ja valita itselle edullisin laina.

Lainojen vertailupalvelun tarjoaa Etua Oy. Osoite: Unioninkatu 20-22, 00130 Helsinki.

KSL:n mukainen lainan todellinen vuosikorko on 11,6%, kun lainan määrä on 10 000 euroa, laina-aika on 12 vuotta ja lainan nimelliskorko on 10%, avausmaksu 80 euroa ja tilinhoitomaksu 5 euroa/kk. Laina-aika 1-15 vuotta, todellinen vuosikorko 8,9%-49%. Maksimi vuosikorko 49%. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä esitetään lainatarjouksessa. Laina on mahdollista maksaa takaisin ennenaikaisesti, tarkemmat tiedot esitetään lainasopimuksessa.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »