Kuluttajan sähkölaskussa nousupaineita –sähkön kilpailutus kannattaa

|

Sähköenergian hinnat nousivat jyrkästi viime vuonna. Kotitaloudet maksavat sähköstään nyt noin 85 euroa vuoden takaista enemmän. Sähkölämmittäjän lasku on noussut vuodessa noin 260 euroa. Sähkön hinnoissa on odotetettavissa edelleen nousua.

Sähkölaskun kokonaissumma nousi yli 10 prosenttia vuonna 2018. Kotitalouksien toimitusvelvollisuushinnat nousivat 17,5 prosenttia, siirtohintojen noustessa 4,9 prosenttia. Sähkölämmittäjälle sähköenergia kallistui 18,6 prosenttia ja sähkönsiirto 3,8 prosenttia.

Sähkön kilpailutuksella voi säästää sähkölaskussa

Sähkönmyyjien hintatarjouksissa on paljon vaihtelua. Kuluttajien kannattaa nyt siis tarkastaa ja tarvittaessa kilpailuttaa sähkösopimuksensa, neuvoo Energiavirasto.

Sähkön hinnoissa, tuotantotavassa ja sopimusmuodossa on eroja. Energiaviraston selvityksen mukaan eniten eroja on määräaikaisen, 2-vuotisen sopimuksen hinnoissa.

Tukkumarkkinahinnat jyrkässä nousussa

Kuluttajahintoja nosti sähköenergian tukkuhintojen jyrkkä nousu. Taustalla ovat kesästä saakka jatkunut keskimääräistä heikompi vesitilanne Pohjoismaissa. Myös kivihiilen ja maakaasun hinnat ovat nousseet. Lisäksi EU:n päästöoikeuksien hintoja korotettiin.

Siirtohinnoissa odotettavissa korotuksia 10-40 %

Sähköverkon toimitusvarmuutta parannetaan parhaillaan merkittävillä investoinneilla. Vuosien 2014–2036 aikana sähköverkkoon investoidaan yhteensä 9,7 miljardia euroa.

Rakennustöiden vuoksi esimerkiksi viime vuonna 35 sähköverkkoyhtiötä korotti siirtohintoja. Korotukset olivat keskimäärin 7 prosenttia. Maaseudulla toimivissa yhtiöissä on suurimmat korotuspaineet.

Energiaviraston mukaan jatkossa on odotettavissa 10–40 % suuruisia nousuja sähkön siirtohintoihin. Euroina se tarkoittaa kotitaloudelle 25–100 euron lisäkuluja, sähkölämmittäjälle 70–250 euron korotusta vuodessa.

Helpoin tapa säästää sähkölaskussa on kilpailuttaa sähköntoimittaja säännöllisesti.Kilpailuta sähkö ja vertaa hintoja ilmaiseksi tästä

Lähteet: Energiavirasto, Taloustaito

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »