Käytetyn auton osto yksityiseltä – vinkit auton ostoon

|
Vinkit käytetyn auton ostoon

Käytettyjä autoja ostetaan Suomessa reilut puoli miljoonaa joka vuosi. Merkittävä osa näistä autokaupoista tehdään yksityishenkilöiden välillä. Mitä sitten täytyy huomioida ostettaessa käytettyä autoa yksityiseltä?

Usein auton hinta houkuttaa hankkimaan auton yksityishenkilöltä autoliikkeen sijaan. Moni voi kuitenkin miettiä uskaltaako käytettyä autoa ostaa yksityiseltä.

Ennen ostopäätöstä kannattaa perehtyä auton historiaan, tarkistaa auton kunto ja tehdä koeajo riippumatta siitä, mistä auton ostaa. Jos itsellä ei ole paljoa kokemusta autoista, kannattaa kysyä neuvoa autoista tietävältä kaverilta.

Mitä huomioida käytetyn auton ostossa

Käytetyn auton ostoon liittyy monia asioita mitä huomioida. Ostettavan auton lisäksi kaupanteossa tarvitaan erilaisia asiakirjoja ja myös vakuutukset ja rekisteröinnit täytyy hoitaa kuntoon. Seuraavaksi käydään läpi, miten käytetyn auton osto tapahtuu ja mitä asioita auton ostossa tulisi huomioida.

Mieti auton käyttötarkoitus ja oma budjetti

Ensimmäiseksi on hyvä miettiä, millaiseen käyttöön autoa tarvitsee ja mihin on varaa. Aiotaanko tehdä autolla pääosin kaupunki- vai maantieajoa, miten paljon tarvitsee istumapaikkoja, tavaratilaa jne. Myös budjetti tulisi huomioida ja miettiä mikä olisi omaan talouteen järkevin auto.  

Auton käyttö ja budjetti vaikuttavat auton ja korimallin valintaan. Myös auton taloudellisuus, varustelu, turvallisuus ja tyyppiviat tulisi huomioida. Kun nämä seikat ovat selvillä, on helpompi lähteä auto-ostoksille. 

Käytetyn auton hintaa voi vertailla muihin vastaaviin autoihin esimerkiksi netin vaihtoautoportaaleissa. Hintoja vertaillessa on kuitenkin hyvä muistaa, että käytettyjen autojen kohdalla monet asiat vaikuttavat auton hintaan. Kaikki hintaan vaikuttavat seikat, esimerkiksi auton yleinen kunto, ei suoraan ilmene auton myynti-ilmoituksesta.

Tarkista auton omistaja, auton katsastus ja ajoneuvovero

Ennen kuin lähtee katsomaan autoa paikan päälle, voi auton nykyisen omistajan tarkistaa rekisterinumeron perusteella Trafin nettisivuilta. Auto kannattaa ostaa vain rekisteriin merkityltä omistajalta. 

Varmista ennen kaupantekoa, että auto on katsastettu ja liikennekäytössä ja että ajoneuvovero on maksettu. Autolla voi olla maksamatonta ajoneuvoveroa huomattava summa – ajoneuvoveron jälki- ja lisävero on aina vähintään 1010 euroa.

Auto voi olla myös pois liikennekäytöstä, vaikka siinä olisi rekisterikilvet. Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käytöstä, esimerkiksi jos ajaa auton kotiin, koituu lisäveroa. Auton omistajan, ajoneuvoveron ja liikennekäytön voi tarkistaa Trafin sivuilta.

Käy katsomassa autoa mahdollisimman hyvässä valossa

Autoa on hyvä mennä katsomaan paikan päälle mahdollisimman hyvässä päivänvalossa ja mieluiten kaverin kanssa. Auto olisi myös hyvä olla pesty, jolloin auton ulkoiset virheet huomaa paremmin.

Silmämääräisesti autosta voi tarkistaa ainakin tuulilasin, valojen toimivuuden, auton renkaiden ja maalin kunnon sekä ruostevauriot. Sävyerot maalissa voivat kieliä auton korjauksesta. Luonnollisesti kannattaa tarkistaa auto myös sisältä ja katsoa mm. auton verhoilun kunto.

Jos haluaa varmistaa, että auton kunto ja hinta on kohdillaan, voi auton tarkistuttaa maksullisen Autotohtori-palvelun avulla.

Tarkista auton rekisteriote ja huoltokirja

Paikan päällä on hyvä katsastaa auton rekisteriote ja huoltokirja. Rekisteriotteesta ilmenee, onko myyjä auton omistaja eikä vain haltija. Lisäksi valmistusnumeron ja rekisterinumeron yhteneväisyydet kannattaa tarkistaa.

Samalla kannattaa selvittää auton omistushistoria. Monet omistajat läpikäynyt auto kertoo usein ongelmasta auton kanssa.

Auton huoltohistoria kertoo tärkeitä tietoja autosta. Jos autossa on sähköinen huoltokirja, pyydä auton nykyistä omistajaa tilaamaan ja esittämään auton luotettava huoltohistoria. Huoltohistoriasta on syytä tarkistaa mm. huoltotiheys ja vastaako kilometrilukema auton mittaria. Jos huoltohistoriassa on puutteita tai se ei vaikuta luotettavalta, auton voi unohtaa.

Koeaja auto

Koeajo on ratkaiseva vaihe auton ostossa. Koeajon aikana on hyvä pitää radio kiinni ja kuunnella auton ääniä. Auton käynnistyksen helppoutta kannattaa kuunnella ja autoa pyöritellä parkkipaikalla, jotta ohjauspyörää tulee käänneltyä ääriasentoihin.

Autoa myös kannattaa ajaa erilaisilla pinnoilla ja eri nopeuksilla riittävän pitkä matka. Koeajon aikana on myös syytä testata jarrujen, vaihteiston ja merkkivalojen toimivuus. Tärkeää on myös tarkistaa lämmityslaitteen ja ilmastoinnin toiminta. Lisäksi autokauppaa tehdessä kannattaa huomioida auton ohessa tulevat varusteet, esimerkiksi kesä-/talvirenkaat.

Käytetyn auton maksaminen ja mistä edullisin autolaina

Suomalaiset ostavat keskihinnaltaan 10 000–20 000 euron käytettyjä autoja. Harvalla on tätä summaa säästettynä, joten miten maksaa käytetty auto?

Varteenotettava vaihtoehto on vakuudeton autolaina. Tällä on mahdollista maksaa auto myyjälle heti, jolloin myös auton omistajuus siirtyy välittömästi auton ostajalle.

Autolainoissa on yllättävän suuria. Eri pankit on järkevää kilpailuttaa, koska edullisin laina löytyy vain vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia keskenään.

Rahoitusta valitessa on hyvä huomioida kaikki lainan kustannukset. Paras tapa on verrata eri lainatarjousten todellista vuosikorkoa, jonka avulla selviää edullisin autolaina.

Kilpailuttamalla lainan voi lainakuluissa säästää huomattavan summan pidemmän päälle. Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa nopeasti ja ilmaiseksi autolainan usean pankin kesken.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Tee ilmoitusosa, luovutusasiakirja ja kauppakirja

Käytettyä autoa ostaessa kannattaa huolehtia siitä, että viralliset asiakirjat tulee hoidettua kuntoon. Näin vältytään mahdollisilta riitatilanteilta myöhemmin.

Huolehdi, että saat myyjältä joko auton voimassa olevan varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan eli II-osan. Tarkista omistajan nimi ja varmenteen voimassaoloaika varmenteen tarkistuspalvelusta osoitteesta traficom.fi/fi/asioi-kanssamme. Varmenteen avulla voit rekisteröidä ajoneuvon itsellesi netissä tai puhelimessa Traficomin sivuilla tai vakuutusyhtiön sivuilla vakuutuksen oston yhteydessä.

Jos saat myyjältä varmenteen sijaan rekisteröinti-ilmoituksen ilmoitusosan, täytä sen kaikki tiedot yhdessä myyjän kanssa. Tarkista, että rekisteriotteen ilmoitus- ja tekninen osa vastaavat toisiaan. Ilmoitusosaa käyttäessä auton rekisteröinti pitää hoitaa katsastustoimipisteessä tai vakuutusyhtiössä.

Luovutusasiakirja on todiste kaupasta myyjälle ja ostajalle. Omistusoikeus ajoneuvoon siirtyy luovutusasiakirjan allekirjoittamisella, ei rekisterimerkinnällä.

Trafin nettisivuilta löytyy tietoa auton ostosta ja tarvittavista asiakirjoista.

Kaupanteon jälkeen vakuuta auto ja tee rekisteri-ilmoitus

Kaupanteon jälkeen täytyy auto vakuuttaa viipymättä. Jos autolle ei oteta liikennevakuutusta 7 päivän kuluessa siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut auton, vakuutusmaksua korotetaan.

Myös rekisteri-ilmoitus täytyy tehdä viimeistään 7 päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä. Ilmoituksen voi tehdä Trafin tai vakuutusyhtiön sähköisessä itsepalvelussa tai rekisteröivän katsastustoimipaikan toimipisteessä.

Kilpailuta autolaina

Autolainoissa on eroja ja edullisin löytyy vain kilpailuttamalla! Etua.fi-lainapalvelun avulla kilpailutat autolainan ilmaiseksi ja luotettavasti usean luotonmyöntäjän kesken.

Etua.fi:n avulla kilpailutettuun autolainaan et tarvitse vakuuksia tai käsirahaa ja voit maksaa lainaa pois kuukausierissä. Voit myös maksaa lainaa alkuperäistä maksusuunnitelmaa nopeammin pois.

Lainalaskurilla voit kätevästi vertailla eri lainavaihtoehtojen kuukausimaksuja ja määritellä sinun tilanteeseesi parhaiten sopivan kuukausierän.

Kilpailuta autolaina tästä!

Lähteet: Autotalli.com, Iltalehti, Traficom