Kannattaako käyttää luottokorttia vai kulutusluottoa?

|

Luottokortin ja kulutusluoton välillä valitseminen ei ole koskaan ollut asiakkaille helppo päätös. Nämä maksutavat ovat kuitenkin monessa tapauksessa tervetullut apu, kun kyseessä on isompi ostos, jonka hankkiminen olisi muuten vain kaukainen haave.

Jos sinä joudut tämän päätöksen eteen, millä perusteella valitsisit sopivamman näistä kahdesta vaihtoehdosta?

Kulutusluotto toimii pitkälti samaan tapaan kuin luottokortti, mutta molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Kulutusluotto on pankkien, eri kauppojen, postimyyntiyritysten ja rahoitusyhtiöiden tarjoama laina, joka on tarkoitettu ensisijaisesti kotitalouksien hankintoja varten. Kulutusluottoa voi myös käyttää isojen kertaostosten tekemiseen kuten uuden auton ostamiseen tai lomamatkaan. Suurin kulutusluottoon liittyvä etu on se, että kulutusluoton tarjoajia on Suomessa useita kymmeniä. Luottoja vertailemalla löydät varmasti juuri sinun tarpeeseen sopivan lainan. Nykyisin kulutusluottoa on mahdollista saada jopa 50 000 euroa, kun luottokorttien lainamäärä on yleensä alle 10 000 euroa.

Kun taas käytät luottokorttia, lainan ehdot on jo sovittua korttia haettaessa. Käytössä oleva luoton määrä on kerrottu sopimuksessa, usein summa on 2 000- 5 000 euroa. Tämä summa on heti käytettävissä, joten erillistä lainahakemusta ei enää tarvitse kortin saamisen jälkeen tehdä. Isompia hankintoja varten on mahdollista on hakea luottomäärän korotusta, mutta tämä vie jonkin verran aikaa ja korttiyhtiöt perivät tästä muutoksesta sopimusehtojen mukaisen palkkion.

Käyttämällä luottokorttia isoihin hankintoihin saatat saada houkuttelevia lisäetuja kuten alennuksia ja palkintoja, korotonta lainaa ja joskus jopa vakuutuksen hankinnallesi. Kulutusluotoista sen sijaan ei saa vastaavanlaisia etuja. Etujen ei saa kuitenkaan antaa hämärtää korttilainan todellisia kustannuksia. Tutustu siis huolella luottokortin käytön kaikkiin kustannuksiin.

Luottokortin käyttäjä ei saisi koskaan unohtaa luottokorttivelan säännöllistä lyhentämistä, eikä korttivelkaa kannata pitää pitkään. Tämä kasvattaa luottokorttivelan korkoa ja muita velkaan liittyviä kuluja kuten tilinhoitomaksuja. Ja mikäli et jostain syystä ehdi maksaa eräpäivään mennessä, korttia ei voi enää käyttää, ja seuraavan kerran kun haluat lainaa, prosessi ei ehkä sujukaan niin helposti kuin olit ajatellut. Myös kulutusluottojen toistuva käyttäminen saattaa johtaa ylivelkaantumiseen.