Suomalaiset nauttivat edullisista asuntolainoista pitkään

|

Suomen Hypoteekkiyhdistys HYPO arvioi tuoreessa asuntomarkkina-katsauksessaan, että asuntolainojen korot pysyvät pitkään matalina. Kotitalouksien kannattaa varautua yllätyksiin, mutta lähivuosille ilmeisin kehityskulku tulee olemaan nollan tuntumassa olevat korot.

Rakentaminen rauhoittuu

Uudisrakentaminen on pysynyt korkeana. Viime vuonna ylitettiin
40 000 uuden asunnon valmistuminen ensimmäisen kerran vuoden 1991 jälkeen ja tänä vuonna uudisasuntoja valmistuu saman verran. Rakentaminen rauhoittuu, mutta maltillisesti.

Rakentamisen suurin kasvu on ollut maakuntakeskuksissa ja
pk-seudulla Espoossa ja Vantaalla. Sen sijaan Helsingin kehitys on ollut hitaampaa jo vuosia.

Kaupungistuminen ravistelee asuntomarkkinoita

Muutaman kasvukeskuksen ulkopuolella hinnat ovat laajalti laskussa, ja joka toisen asunnon arvo laskee. Kaupunkien hintanousu hyytyy hieman, rakentamisen vihdoin tasoittaessa kehitystä. Vuokrapuolella kilpailu kasvaa ja uusia toimijoita tulee lisää.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin hinnat kallistuvat, kun Espoo ja Vantaa ovat onnistuneet pitämään runsaalla rakentamisella hinnat ja vuokrat kurissa. Turussa hinnat nousevat Helsinkiä nopeammin –alkuvuonna asuntojen hinnat ovat miltei 5 % viime vuotta korkeammalla.

Tänä vuonna plussalle pinnistää kasvukolmion lisäksi muitakin maakuntia keskuskaupunkiensa ansiosta. Seinäjoen vedolla Etelä-Pohjanmaa ja Kotkan ytimen ansiosta kenties koko Kymenlaakso näkevät hintojen keskimääräistä nousua.

Maakuntien sisällä erot jatkavat repeämistään. Keskisuurista kaupungeista suurin sukellus on tapahtunut Riihimäellä ja Kokkolassa –hinnat ovat laskeneet tammi-syyskuussa yli 6 prosenttia edellisvuodesta.

Helsingin Kluuvissa 40 % asunnoista on tyhjinä

Maailman metropoleista tuttu tyhjinä tai vajaakäytöllä pidettyjen arvoasuntojen ilmiö on rantautunut Suomeen. Kluuvissa jo yli 40 % asunnoista on vailla vakinaista asukasta ja Kaartinkaupungissa liki joka kolmas asunto.

Merkittävä osa tyhjillään olevista asunnoista kuuluu varakkaille yksityishenkilöille, joiden into myydä asuntonsa on vähäistä näin nollakorkojen aikana.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lähde: HYPO