Etsitkö asuntolainaa? Näin valitset oikean pankin

|

Olet viimeinkin löytänyt unelmakotisi pitkän etsinnän tuloksena, ja asunto jopa sopii kukkarollesi. Seuraava askel on etsiä pankki tai lainanantaja, jolta voit hankkia asuntolainan kauppojen viimeistelyä varten. Suurin haaste on löytää oikea pankki tai rahoittaja, jolta saat edullisimman ratkaisun. Tämä saattaa tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, koska on tarkistettava niin monta asiaa korosta ja lainan ehdoista käsittelymaksuihin sekä muihin lainakuluihin. Mutta totuus on se, että pankit rahoittavat nykyään suurimman osan asuntokaupoista, ja seuraavien asioiden tarkka selvittäminen voi auttaa sinua valmistautumaan paremmin ja hankkimaan oikean lainan.

Tarkista lainasumma ja vaatimukset lainan saamiseksi
Asuntolainan saaminen pankista riippuu tietyistä asioista: hakijan työpaikasta (eli siitä, oletko kuukausipalkallinen työntekijä vai esimerkiksi yrittäjä), takaisinmaksukyvystä, muista lainoista ja niiden kuluista. Pankit arvioivat hakemuksesi tiedot tarkkaan päättäessään, myönnetäänkö sinulle lainaa, ja ne saattavat myös pyytää lisätietoja kuten palkkakuitteja.

Vertaile korkoja
Oli kyseessä millainen laina hyvänsä, fiksu asiakas ei tietenkään halua maksaa liikaa korkoa! On siis järkevää arvioida maksettavaksi tuleva kuukausierä, jotta et myöhemmin joutuisi epämukavaan tilanteeseen. Eri pankkien tarjoamissa koroissa on eroja. Etsi siis edullisin korko äläkä automaattisesti valitse halvimmalta vaikuttavaa lainaa, sillä halpoihin hintoihin saattaa liittyä enemmän lisämaksuja.

Lainasopimuksen ehdot
Kun olet valinnut pankin, lue huolellisesti lainasopimuksen ehdot ennen kuin allekirjoitat mitään. Tutki ehtoja tarkasti, jotta välttyisit yllätyksiltä ja myöhemmiltä riitatilanteilta. Tutustu hyvin sopimuksen purkamiseen tai muuttamiseen liittyviin maksuihin ja lainan perumisen ehtoihin.

Älä myöskään anna muihin pankkituotteisiin liittyvien kokemusten vaikuttaa päätökseesi äläkä laske sen varaan, mitä työtoverisi ja ystäväsi sanovat lainatarjouksista. Asuntolaina kannattaa valita omien tarpeiden pohjalta ja kannattaa vertailla eri lainatarjousten kustannuksia huolellisesti.

Etua.fi on Suomen ainoa palvelu, joka kilpailuttaa myös asuntolainan puolestasi. Kilpailuta nykyinen tai uusi asuntolainasi tästä.