Black Friday -huomioi lopullinen myyntihinta, älä katso vain alennusprosenttia

|

 

Black Fridayna voi saada tuotteita hyvälläkin alennuksella, mutta alehuumassa kannattaa pitää pää kylmänä. Kaikki alennukset eivät ole niin hyviä, kuin miltä ensin vaikuttavat. 

Black Friday eli musta perjantai on Yhdysvalloista Suomeen rantautunut shoppailupäivä, jota vietetään kiitospäivän jälkeisenä päivänä. Tänä vuonna Black Friday on perjantaina 27. marraskuuta 2020.

Black Fridayna monet nettikaupat ja kivijalkaliikkeet ympäri maailman tarjoavat tuotteita alennettuun hintaan. Black Friday on perinteisesti ollut elektroniikan ja kodinkoneiden alennusjuhla. Nyt suosikkituotteiksi ennakoidaan pelikonsoleita, puhelimia ja kuulokkeita, mutta alennuksia voi saada lähes mistä tahansa.

Tänä vuonna alennuksia on tarjolla usean päivän ajan, sillä moni suomalainen kauppias on pidentänyt kampanjaa mustasta perjantaista mustaksi viikoksi tai tätäkin pidemmäksi ajanjaksoksi. Tavoitteena on tasata ruuhkia ja näin tehdä ostoksilla käynnistä turvallisempaa. 

Vertaile tuotteiden hintoja

Kuluttaja voi tehdä hyviäkin löytöjä Black Fridayn aikana, mutta alehuumassa on hyvä pitää pää kylmänä. Voi jo etukäteen miettiä, mitä todella tarvitsee ja selvittää valmiiksi tuotteiden lähtöhintoja.

Alennusmyynneissä kannattaa vertailla eri myyjien hintoja keskenään. Lisäksi hinnoissa on hyvä huomioida lopullinen myyntihinta eikä katsoa vain alennusprosenttia.

Nimittäin alennuksia luodaan myös keinotekoisesti, niin että tuotteiden hintoja nostetaan ennen Black Fridayta ja sitten lasketaan. Näin alennusprosentit saadaan näyttämään mahdollisimman suurilta.

Kaikkia tuotteita ei siis myydä alennettuun hintaan, joten kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa, onko hinta todella poikkeuksellisen hyvä juuri alennuspäivänä. Yksittäisiä tuotteita voi kyllä saada oikeastikin korkealla alennuksella.

Muista tullit ja verot

On hyvä muistaa, että ulkomaisista nettikaupoista ostettaessa tullien ja verojen määrä voivat tehdä ostoksesta luultua kalliimman.

Lähtökohtana on, että EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset täytyy tullata. Jos lähetyksen arvo ilman kuljetuskustannuksia on alle 22 euroa, siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa eikä tullia. Yli 22 euron lähetyksestä täytyy maksaa arvonlisävero. Jos lähetyksen arvo ylittää 150 euroa, tilaajan tulee maksaa sekä arvonlisävero että tulli.

Tarkista tuotteen palautusoikeus

Sopimusehdot ja tuotteen palautus kannattaa varmistaa ennen ostopäätöstä.

Palautusoikeus vaihtelee maittan. Suomessa verkkokauppaoston voi peruuttaa ja tavaran palauttaa 14 päivän ajan, EU-alueella vähintään 7 työpäivän ajan. 

Etämyynnin palautusoikeus koskee myös alennuksella myytäviä tuotteita. Kaikkia tavaroita peruuttamisoikeus ei kuitenkaan koske. Esimerkiksi personoituja tuotteita ei voi palauttaa. Myöskään liikkeessä tehtyä virheetöntä kauppaa ei voi purkaa ilman myyjän suostumusta.

Vertaile luoton ja osamaksun hintaa

Maksutavoista paras on, jos pystyy maksamaan kerralla, etukäteen säästetyillä rahoilla. Tämä ei ole kuitenkaan aina mahdollista, esimerkiksi kalliimpien kodinkoneiden kohdalla. Jos päätyy maksamaan luotolla, on hyvä tarkistaa sopimuksen korot, kulut ja muut ehdot.

Moni kauppa voi mainostaa korotonta osamaksua, mutta usein niihin liittyy piilokuluja kuten käsittelymaksuja. Osamaksun todellinen vuosikorko kertoo tuotteen todellisen hinnan. Myös luottokortti voi tulla yllättävän kalliiksi maksaa ostos, jos lainaa ei heti maksa pois.

Jos tarvitsee rahoitusta isoja hankintoja varten, kannattaa pyytää lainatarjous jo ennakkoon. Saadun lainatarjouksen ehtoja voi verrata osamaksun tai luottokorttimaksun ehtoihin. Kilpailutettu kulutusluotto voi olla kokonaiskustannuksiltaan halvempi kuin luottokortin tai kauppojen tarjoamien osamaksujen lainakulut.

Helpoiten lainankilpailutus tapahtuu täyttämällä hakemus tästä.
Hakemus on ilmainen eikä sido mihinkään.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Lue myös: Turvallinen verkko-ostaminen – näin vältyt verkkokaupan ikäviltä yllätyksiltä

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Hintaopas.fi