Asuntolainojen marginaalit ovat laskeneet viime vuosina, nyt kannattaa kilpailuttaa asuntolaina uudelleen

|

Moni meistä vertailee päivittäin eri tuotteiden hintoja, mutta asuntolainan säännöllinen kilpailuttaminen unohtuu helposti. Nykyisen asuntolainan uudelleen kilpailuttamisella voi säästää satoja euroja vuodessa.

Uusien asuntolainojen marginaali on laskenut tasaisesti vuodesta 2014. Tuolloin marginaali oli vielä 1,5 % ja elokuussa 2019 enää 0,71 %. Mitä marginaalin lasku käytännössä tarkoittaa?

Esimerkiksi 100 000 euron asuntolainassa, jota lyhennetään 15 vuoden annuiteettilyhennyksellä, muutos tarkoittaisi vuodessa yli 400 euron säästöä. Kun asiaa tarkastellaan koko laina-ajalta, tarkoittaa marginaalien lasku yli 6 000 euron säästöä lainan kokonaiskustannuksissa

Kannattaa siis kilpailuttaa asuntolaina uudelleen ja hyötyä marginaalien laskusta! Parhaan lopputuloksen saat vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia.

Kätevin tapa kilpailuttaa asuntolaina on täyttää yksi maksuton hakemus Etua.fi-lainapalvelussa. Hakemus välitetään useille pankeille, jotka tekevät tarjouksen suoraan asiakkaalle. Voit rauhassa tutustua tarjouksiin ja valita sinulle parhaimman tarjouksen.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota vertaillessasi saamiasi lainatarjouksia:

Asuntolainan kokonaiskorko: viitekorko + marginaali. Yleisin asuntolainan viitekorko on 12 kuukauden euribor. Viitekoron päälle lasketaan marginaali, joka on pankin veloittama palkkio lainasta. Lainan kokonaiskorko on siis viitekorko + marginaali.

Asuntolainan hoitokulut ja laina-ajan pituus. Kuinka suuri lainan hoitokulu on kuukaudessa ja kuinka pitkä on laina-aika? Voitko tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä tai maksaa lainan pois etuajassa? Saatko halutessasi lyhennysvapaita kuukausia?

Asuntolainan lyhennystapa. Asuntolainoissa on kolme lyhennystapaa: Annuiteettilainassa kuukausierän suuruus vaihtelee, mutta laina-aika pysyy korkovaihteluista huolimatta samana. T asaerälainassa kuukausierä pysyy aina samana, mutta laina-ajan pituus vaihtelee korkovaihtelujen mukaan. T asalyhennyksessä laina-aika on tiedossa ja lainanlyhennys pysyy samana, mutta lyhennyksen päälle maksettava korko vaihtelee.

Asuntolainasta perittävät muut kulut. Veloitetaanko lainasta nosto- tai perustamiskuluja tai kuukausittaisia lainanhoitokuluja? Vertaile lainatarjousten todellista vuosikorkoa! Todellinen vuosikorko huomioi lainan kaikki kustannukset. Peritäänkö vanhan lainan poismaksamisesta kuluja? Huomioithan myös, että mikäli siirrät asuntolainan uuteen pankkiin, tarvitsee pankki myös tuoreen isännöitsijätodistuksen velan vakuutena olevasta asunnosta.

Kun otat edellä mainitut seikat lainatarjouksia vertaillessasi huomioon, vältyt yllätyksiltä ja ennakoimattomilta lisäkuluilta.

Täytä maksuton asuntolainahakemus Etua.fi-palvelussa. Etua kilpailuttaa asuntolainan puolestasi. Vertaile saamiasi asuntolainatarjouksia huolellisesti ja nauti kilpailutuksella saavuttamistasi eduista.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.