Kilpailuta lainat 60 000 € asti. Yksi hakemus, monta tarjousta.
  • Ilmainen
  • Et sitoudu mihinkään
  • Saat lainapäätöksen heti
Lainan määrä 25 000 €
Vähennä Lisää
Laina-aika 10 vuotta
Vähennä Lisää
Arvioitu kuukausierä -

Esimerkki: nimelliskorko 6,99 % ja todellinen vuosikorko 7,9 %, kun lainan määrä on 15 000 euroa, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5 €/kk). Laina-aika 1-18 vuotta. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,68% - 20% ja vuosittaiset muut kustannukset välillä 0 - 150€. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Asuntolainojen lainakatto muuttuu – jatkossa 10 % omarahoitus riittää

|
Asuntolainan lainakatto muuttuu ja jatkossa omaa rahaa tarvitaan asuntolainaan vähemmän

Asuntolainan lainakatto palautuu 90 prosenttiin. Heinäkuun alusta omaa rahaa tai muita vakuuksia vaaditaan aiempaa vähemmän asuntolainaan.

Finanssivalvonta on pienentänyt asuntolainan omarahoitusvaatimuksia ja nostanut lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin. Jatkossa ostettavaa asuntoa vastaan voi saada jopa 90 prosentia lainaa ja omarahoitusosuus putoaa 15 prosentista 10 prosenttiin. Muutos ei koske ensiasunnon ostajian, joiden lainakatto säilyy 95 prosentissa.

Finanssivalvonta haluaa päätöksellään tukea asuntomarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa uuden asunnon ostoa harkitsevien rahoitusmahdollisuuksia. Koronapandemian tuoma epävarmuus on hiljentänyt asuntokauppaa eikä asuntomarkkinoilla ole nähtävissä ylikuumentumisen merkkejä.

Päätös tehtiin Finassivalvonnan johtokunnan kokouksessa 29.6.2020 ja se astuu voimaan heti. Aikaisempi 85 prosentin lainakatto säädettiin maaliskuussa 2018 hillitsemään asuntolainojen kasvua.

Asuntolainojen lainakaton muutos helpottaa asunnon ostoa

Lainakaton muutos helpottaa uutta asuntolainaa hakevan omarahoitusvaatimuksia. Esimerkiksi 300 000 euron asuntoa ostavan olisi aikaisemman 85 prosentin lainakaton aikana pitänyt kerryttää säästöjä tai muita vakuuksia yhteensä 45 000 euron edestä. Lainakaton noston myötä omarahoitusosuus on 30 000 euroa. Mikäli kyseessä on ensiasunnon ostaja, omarahoitusvaatimus on edelleen 5 prosenttia eli tässä esimerkkitapauksessa 15 000 euroa.

Pankki varmistaa asiakkaan maksukyvyn ja käytetyt vakuudet osana lainaprosessia. Asiakkaan ei siis tarvitse erikseen pyytää pankkia huomioimaan lainakaton muutosta.

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa

Asunnon ostoa suunnittelevan kannattaa kilpailuttaa eri pankkien lainatarjoukset ja vertailla lainan marginaalia ja muita kustannuksia ennen ostopäätöstä. Kilpailutus voi tuoda jopa tuhansien euron säästön koko laina-ajalta.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähde: Finanssivalvonta Makrovakauspäätös