Asuntolainojen lainakatto muuttuu – jatkossa 10 % omarahoitus riittää

|
Asuntolainojen lainakatto muuttuu ja jatkossa omaa rahaa tarvitaan asuntolainaan vähemmän

Asuntolainan lainakatto palautuu 90 prosenttiin. Heinäkuun alusta omaa rahaa tai muita vakuuksia vaaditaan aiempaa vähemmän asuntolainaan.

Finanssivalvonta on pienentänyt asuntolainan omarahoitusvaatimuksia ja nostanut lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin. Jatkossa ostettavaa asuntoa vastaan voi saada jopa 90 prosentia lainaa ja omarahoitusosuus putoaa 15 prosentista 10 prosenttiin. Muutos ei koske ensiasunnon ostajian, joiden lainakatto säilyy 95 prosentissa.

Finanssivalvonta haluaa päätöksellään tukea asuntomarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa uuden asunnon ostoa harkitsevien rahoitusmahdollisuuksia. Koronapandemian tuoma epävarmuus on hiljentänyt asuntokauppaa eikä asuntomarkkinoilla ole nähtävissä ylikuumentumisen merkkejä.

Päätös tehtiin Finassivalvonnan johtokunnan kokouksessa 29.6.2020 ja se astuu voimaan heti. Aikaisempi 85 prosentin lainakatto säädettiin maaliskuussa 2018 hillitsemään asuntolainojen kasvua.

Asuntolainojen lainakaton muutos helpottaa asunnon ostoa

Lainakaton muutos helpottaa uutta asuntolainaa hakevan omarahoitusvaatimuksia. Esimerkiksi 300 000 euron asuntoa ostavan olisi aikaisemman 85 prosentin lainakaton aikana pitänyt kerryttää säästöjä tai muita vakuuksia yhteensä 45 000 euron edestä. Lainakaton noston myötä omarahoitusosuus on 30 000 euroa. Mikäli kyseessä on ensiasunnon ostaja, omarahoitusvaatimus on edelleen 5 prosenttia eli tässä esimerkkitapauksessa 15 000 euroa.

Pankki varmistaa asiakkaan maksukyvyn ja käytetyt vakuudet osana lainaprosessia. Asiakkaan ei siis tarvitse erikseen pyytää pankkia huomioimaan lainakaton muutosta.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa

Asunnon ostoa suunnittelevan kannattaa kilpailuttaa eri pankkien lainatarjoukset ja vertailla lainan marginaalia ja muita kustannuksia ennen ostopäätöstä. Kilpailutus voi tuoda jopa tuhansien euron säästön koko laina-ajalta.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähde:Finanssivalvonta Makrovakauspäätös

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »