Asuntolainakilpailu on kiristynyt

|

Asuntolainojen myymisen kilpailu on kiristynyt yhä enemmän. OP Ryhmä ja Nordea johtavat asuntolainamarkkinoita edelleen jopa lähes 70 prosentin osuudellaan. Muut pankkiryhmät joutuvat tyytymään vähempään, mutta marginaalikilpailu on kovaa.
Asuntolainankilpailutus kannattaa, kun pankit kilpailevat asuntolaina-asiakkaista
Kahden viimeisen vuoden aikana otettujen asuntolainojen suuruus on ollut Finanssiala ry:n laskelmien mukaan keskimäärin noin 154 000 euroa. Korot ovat poikkeuksellisen matalia, mikä vauhdittaa kysyntää. Odotettavissa on, että matalien korkojen aika jatkuu vielä vuosia.

Danske Bank tekee nyt pankin vaihtamisesta aiempaa helpompaa. Sillä on käytössään uusi valtakirjapalvelu, joka nopeuttaa prosessia. Parhaimmillaan pankinvaihto hoituu siellä nykyään kahdessa ja puolessa viikossa. Danske Bank myös aikoo nostaa asuntolainojen markkinaosuuttaan nykyisestä noin 12 prosentista.

Toimenpiteenä pankinvaihto on yleisesti helppo, sillä pankin on mahdollista hoitaa toimet asiakkaan puolesta valtakirjalla. Pankinvaihto voi olla osittainen tai tapahtua kokonaisuudessaan. Osittainen vaihto koskee tiettyjä palveluita, kuten asuntolaina- ja päivittäispalveluita, ja osa palveluista jää vanhaan pankkiin. Kokonaisuudessaan tapahtuva pankinvaihto kattaa kaikki pankki- ja sijoituspalvelut.

Vaikuttaa siltä, että pankkien osuudet asuntolainamarkkinoilla vaihtelevat aiempaa voimakkaammin. Kilpailun kiristymisen seurauksena pankkien omat keskimarginaalit ovat laskussa. Tämän vähentämiseksi pankit tarjoavat nykyään kiinteää korkoa ja korkoputkea, jotta marginaalikilpailu rauhoittuisi ja asiakkuudet säilyisivät.

Asuntopankki Hypon toimitusjohtaja Ari Paunan mukaan asuntolainan kilpailutus on erittäin tärkeää: se paitsi on asiakkaiden etu myös tervehdyttää kilpailua. Jos yli prosentin marginaalista saa puolet pois, se vastaa useamman vuoden mahdollista nousua 12 kuukauden euriborissa. Pauna toteaa, että vasta viimeisten kahden vuoden aikana kotitaloudet ovat uskaltaneet kilpailuttaa marginaaleja. Yhä useammat primeasiakkaat ovat kiinnostuneita kilpailuttamaan vanhan marginaalinsa ja ottamaan lisää lainaa, kun marginaalit laskevat alle 0,5 prosentin.

Nyt on loistava hetki kilpailuttaa asuntolaina! Täytä maksuton asuntolainahakemusEtua.fi:ssä. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin ja vertailla niitä nykyiseen asuntolainaasi. Hakemus vie ajastasi vain muutaman minuutin.