Asuntokauppa palautuu nopeasti koronakeväästä

|
Asuntokauppa elpyy nopeasti koronakevään pudotuksesta.

Asuntokauppa toipuu koronakeväästä nopeasti. Esimerkiksi vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin kesäkuussa saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja lähes 30 prosenttia enemmän kuin toukokuussa.

Myös kuluttajien luottamus ylitti heinäkuussa keskiarvonsa. Tilastokeskuksen mukaan lainanottoa harkitsi heinäkuussa tavallista useampi kuluttaja ja moni aikoo ostaa asunnon seuraavan 12 kuukauden aikana.

Asuntokauppa on normalisoitunut kesän aikana

Kiinteistövälityskeskusliiton mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvoi 2020 heinäkuussa 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna, mikä jatkoi kesäkuusta alkanutta asuntokaupan elpymistä.

Rivitaloasuntojen myynti kasvoi noin 6 % ja kerrostaloasuntojen 1 %. Omakotitaloja myytiin heinäkuussa lähes viime vuoden tahtiin, kauppamäärän jäädessä vain 0,5 % viime vuodesta.

– Olemme kaikki helpottuneita siitä, että asuntokauppa palautui kesällä normaalille tasolle kevään pudotuksen jälkeen, toteaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Asuntolainoja nostettiin vilkkaasti

Myös Suomen Pankin tilastot kertovat asuntokaupan elpymisestä. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,8 mrd. euron edestä kesäkuussa 2020, mikä on 40 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän kesäkuun aikana vuonna 2016. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,73 %.

Kokonaisuudessaan uusia asuntolainoja nostettiin tammi-kesäkuussa vain hieman vähemmän (0,4 %) kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Asuntojen hintojen eriytyminen jatkuu

Suomen asuntomarkkinoilla sijainti ratkaisee. Eri puolilla maata vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet, mutta huomioitava on suuret alueittaiset ja kaupunkien sisäiset erot hintakehityksessä ja hintatasoissa.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Jyväskylässä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2015 noin
9 prosenttia. Jyväskylän keskusta-alueella hinnat ovat laskeneet noin kaksi prosenttia, kun taas kauempana keskustasta ne ovat laskeneet 15 prosenttia. Myös esimerkiksi Helsingin sisällä erot hintakehityksessä ovat suuret.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna Turussa, Vantaalla, Helsingissä ja Oulussa ja laskivat hieman Espoossa ja Tampereella. Hinnat laskivat eniten Itä-Suomessa ja kehyskunnissa.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Jos harkitset asunnon ostoa, kannattaa kilpailuttaa pankit ja vertailla asuntolainan ehtoja. Pienetkin erot lainamarginaalissa tuovat merkittäviä säästöjä laina-aikana.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.Lähteet: Kauppalehti, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, Suomen Pankki, Tilastokeskus

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »