Asuntokauppa digitalisoituu

|

Asuntokauppa digitalisoituu, paperisia osakekirjoja ei jatkossa tarvitaAsuntokauppa Suomessa on ottanut askeleen digitaaliseen suuntaan. Kesäkuusta lähtien asunto-osakkeen kaupat voidaan hoitaa digitaalisesti ilman pankin konttorissa käyntiä, esimerkiksi kiinteistönvälittäjän toimistolla, kahvilassa tai uuden kodin pöydän ääressä. Ensimmäiset digitaaliset asuntokaupat on jo tehty.

Mukana pankeista ovat ensivaiheessa Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, OP, Nordea ja S-Pankki sekä kiinteistönvälittäjistä OP Koti ja Kiinteistömaailma.

Tavoitteena on, että asuntokauppojen teko muuttuu ja helpottuu merkittävästi kaikkien osapuolten kannalta.

”Sen sijaan, että asunnon ostaja ja myyjä menisivät kiinteistövälittäjän kanssa pankkiin allekirjoittamaan papereita, voidaan kauppakirja hyväksyä sähköisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Taustalla myyjän ja ostajan pankit tekevät omat kauppaan liittyvät toimenpiteensä ja hoitavat järjestelmän avulla myös paperisen osakekirjan siirron sekä siirtomerkinnän. Lisäksi palvelun kautta hoituu myös varainsiirtoveron sekä kiinteistövälittäjän palkkioiden maksaminen. Näin asuntokaupat saadaan toteutettua vähemmällä odottelulla ja kaikkien aikaa säästyy”, kertoo DIASin toimitusjohtaja Sami Honkonen.

Alkuvaiheessa DIASin kautta voi hoitaa asunto-osakkeiden kauppoja, joissa osakekirja on vielä perinteisessä paperisessa muodossa. Tulevaisuudessa myös sähköisessä muodossa olevia osakekirjoja voi myydä ja ostaa digitaalisesti.

Merkittävä osa asunto-osakekaupasta tehdään kuitenkin vielä pitkään perinteisillä paperisilla osakekirjoilla. Palvelun käytössä mukana olevat pankit ovat sitoutuneet hoitamaan paperisten osakekirjojen käsittelyn pankkien välisenä taustatyönä.

Myös asuntolainan kilpailuttaminen netissä on helppoa ja ilmaista Etua.fi-palvelun avulla. Etua.fi on Suomen ainoa palvelu, joka kilpailuttaa myös asuntolainan puolestasi. Pyydä uusi asuntolainatarjous tai kilpailuta nykyinen asuntolainasi tästä

Lähde: DIAS

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »