Asuntokaupassa uusi ilmiö – selvitä vuokratontin omistaja ennen kauppoja

|

Vuokratontti tai taloyhtiön oma tonttiSuomen asuntomarkkinoille on tullut uusi ilmiö, kun yhä useampi rakennus rakennetaan tonttirahaston omistamalle tontille. Tonttien eriyttäminen vaikeuttaa ostajien mahdollisuuksia arvioida asunnon todellista hintaa ja asumiskustannusten nousua tulevaisuudessa. Asuntokauppoja tehdessä onkin hyvä olla tarkkana ja huomioida asunnon hinnan lisäksi taloyhtiölaina ja mahdollinen tonttivelka.

Rakennuslehden selvityksen mukaan asunto-osakeyhtiön tontti on yhä useammin erotettu omaksi kokonaisuudekseen ja myyty rahastolle. Ostaja maksaa asuntokohtaisesta tonttiosuudesta rahastolle vuokraa, mikäli ei lunasta osuuttaan.

Tonttirahastot ovat erityisesti pääkaupunkiseudun ilmiö. Esimerkiksi Vantaalla rahastot omistavat yli kolmasosan viime aikoina myyntiin tulleiden gryndiasuntojen tonteista. Menettelyä käytetään myös muualla Suomessa, esimerkiksi Turussa, Järvenpäässä, Tampereella ja Oulussa.

Huomioi vuokratontin kustannukset

Vuokratontti alentaa asunnon ostohintaa, mutta aiheuttaa tulevaisuudessa lisäkustannuksia. Yleensä vuokratontti kallistuu elinkustannusindeksin tahdissa, mutta hintaa voidaan korottaa myös vakiokorotuksilla.

Asuntokauppoja tehdessä onkin hyvä olla tarkkana ja huomioida asunnon hinnan lisäksi taloyhtiölaina ja mahdollinen tonttivelka. Hintavertailuja kuitenkin vaikeuttaa se, että osassa taloyhtiöitä vain osa tontista on rahaston omistuksessa.

Vuokratonteista kerrotaan epäselvästi

Rakennuslehden selvityksen mukaan vuokratontista ja kustannuksista kerrotaan asuntoilmoituksissa puutteellisesti. Erityisen kehnosti annetaan tietoja ennakkomarkkinoinnissa olevista asunnoista. Asunnon ostajalle suureksi avuksi onkin ammattitaitoinen myyjä ja isännöitsijä.

Rakennuslehden laskelmien mukaan taloyhtiöt maksavat sijoittajille keskimäärin 5 prosentin tuntumassa olevaa tuottoa tonttiin sitoutuneelle pääomalle. Se on yli viisi kertaa kalliimpaa rahaa kuin tyypillinen taloyhtiön pankista ottama laina tällä hetkellä.

Rahan hinnan näkökulmasta taloyhtiön kannattaa lunastaa tontti itselleen. Tähän tarvittavan rahoituksen hankkimista voi vaikeuttaa, jos yhtiölaina on ennestään iso. Lisäksi osassa kohteita taloyhtiö voi lunastaa itselleen tontin, mutta toisissa kohteissa tätä lunastusoikeutta ei ole.

Selvitä asunto-osakeyhtiön vuokratontista ennen ostopäätöstä:

– Kuinka kauan vuokrasopimus on vielä voimassa?
– Millaiset ovat vuokrasopimuksen ehdot?
– Minkä mukaan vuokratarkistuksia tehdään?
– Liittyykö tonttivuokrasopimukseen asunto-osakeyhtiön osakkeiden jälleenmyynnissä hintarajoituksia?
– Mistä huoneistokohtainen vastike koostuu ja mikä siinä on tontin osuus?
– Onko tonttiin lunastusmahdollisuutta? Millaisin ehdoin se on mahdollista lunastaa?
– Miten lunastuksen hinta määräytyy?
– Onko tontin omistaja luotettava taho?

Onko asuntolaina-asiat ajankohtaisia? Kilpailuta uusi tai vanha asuntolainasi maksutta tästä.

Lähde: Rakennuslehti, YIT