ASP-lainojen enimmäismäärät nousevat

|

Ensiasunnon ostoon tarkoitettu ASP-lainan enimmäismäärää nostetaan koko Suomessa. Syynä tähän on asuntojen hintojen nousu erityisesti kasvukeskuksissa.

ASP-lainojen enimmäismääriä nostettiin


Jatkossa Helsingissä ASP-lainaa voi saada aiemman 180 000 euron sijaan 215 000 euroa. Muissa pääkaupunkiseudun kunnissa lainan enimmäismäärä on 160 000 euroa. Tampereella ja Turussa enimmäismäärä on 140 000 euroa ja muualla Suomessa 120 000 euroa.

ASP-lainojen kuntajaottelussa on nyt Tampere ja Turku omana ryhmänään kaupunkien aiemmin sijaitessa ryhmässä ’muut kunnat’. Turku ja Tampere eriytettiin omaksi ryhmäkseen, koska näissä kaupungeissa asuntojen hinnat ovat nousseet enemmän kuin muissa tähän ryhmään aiemmin kuuluvissa kunnissa.

ASP-lainan uudet enimmäismäärät 15.4.2021 alkaen:

SijaintikuntaVanha ASP-lainan enimmäismäärä, euroaASP-lainan uusi enimmäismäärä, euroa
Helsinki180 000215 000
Espoo, Kauniainen, Vantaa145 000160 000
Tampere, Turku115 000140 000
Muu Suomi115 000120 000

Enimmäislainamääriä on nyt korjattu vastaamaan paremmin nykyistä asuntojen hintatasoa. Asuntojen hinnat ovat nousseet koko maassa noin neljä prosenttia vuodesta 2014, jolloin viimeksi ASP-lainojen rajoja muutettiin.

Alueellisesti hintakehitys on kuitenkin epätasaista ja Suomen asuntomarkkinat ovat voimakkaasti eriytyneet. Esimerkiksi Helsingissä vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia ja Tampereella 13 prosenttia. Oulussa hinnat ovat lähes entisellä tasolla.

ASP-lainalla tuetaan ensimmäisen asunnon hankintaa

ASP-lainan avulla valtio auttaa ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa. Pankki myöntää ASP-lainan, kun vähintään 10 prosenttia asunnon ostohinnasta on säästössä.

Tärkeimpiä ASP-korkotukilainan etuja on maksuton valtion takaus lainalle. Tällöin muita lisävakuuksia ei asuntolainalle tarvita.

ASP-tilin korot ovat myös korkeampia kuin nykyiset talletuskorot. ASP-järjestelmässä pankki maksaa talletukselle yhden prosentin koron, ja tämän lisäksi sovitaan pankin kanssa lisäkorosta. Tämä korko voi olla 2–4 prosenttia tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta.

Lisäksi valtion korkotuki suojelee koron nousuilta ensimmäiset kymmenen vuotta. Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosentin, valtio maksaa tätä ylimenevältä osalta 70 prosenttia koron määrästä lainan kymmeneltä ensimmäiseltä vuodelta.

Myös muiden ASP-lainaehtojen päivittämistä tarkastellaan

Ympäristöministeriön mukaan ASP-lainojen enimmäismäärän nostaminen on ensimmäinen muutos isompaa uudistusta tarvitsevaan ASP-järjestelmään.

Esimerkiksi tämänhetkinen 39 vuoden yläikäraja voi muuttua niin, että ikärajaa korotetaan tai se poistetaan kokonaan. Myös kahden ASP-lainan osittaista yhdistämistä harkitaan ja sitä, miten laina huomioisi nykyistä paremmin erilaiset elämäntilanteet.

Lue myös: ASP-tili: miten asp-tili toimii ja kannattaako sellainen avata

Lähde: Ympäristöministeriö

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »