Älä päästä hellettä sisälle – näin säästät sähköä ja rahaa kesällä

|

Suomessa on tänä vuonna ollut tavallista enemmän hellepäiviä. Helpotusta helteeseen on haettu erilaisilla ilmanviilennyslaitteilla ja monet kaupat myyvätkin ”eioota” suosituimpien laitteiden osalta.

Jäähdytyslaitteiden käyttökustannukset voivat kuitenkin yllättää, jos ei hallitse energiatehokkaan viilennyksen taitoa. Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavasta riippuen noin kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Rahaa säästyy, kun muistaa muutaman niksin helteeltä suojautumiseen kotona. Koneelliseen jäähdytykseen voi turvautua vasta, kun ns. vihreät viilennysvinkit eivät auta.

Viilennä järkevästi kesällä

Energiataloudellisesti on viisasta alentaa kodin sisälämpötilaa välttämällä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä, suojaamalla ikkunat verhoilla sekä tuulettamalla viileään aikaan ja varjon puolelta. Tuulettaminen ei kannata, mikäli ulkona on kuumempaa kuin sisällä.

Kuumuus pysyy kodin ulkopuolella, kun
– pidät ovet ja ikkunat kiinni päivällä
– vedät verhot ikkunoiden eteen ja lasket kaihtimet
– sammutat tarpeettomat sähkölaitteet ja vältät esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä
– avaat tarvittaessa ikkunan varjon puolelta
– hyödynnät yön viileyttä ja ristivetoa tuuletuksessa.

Käytä viisaasti koneellisia viilennyslaitteita

Sähköä ja rahaa säästyy, kun käyttää ilmanviilennyslaitteita järkevästi:
– Älä pidä ikkunoita tai ovia auki, kun käytät koneellista jäähdytystä.
– Sammuta laitteet huoneesta poistuttuasi. Tuuletinta ei kannata jättää yksin päälle.
– Tuulettimisesta on eniten apua, kun sillä ohjataan viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta esimerkiksi makuuhuoneeseen tai lämmintä ilmaa ulos huoneesta.
– Rajaa viilennettävä alue tilaan, jossa korkeasta lämpötilasta on eniten haittaa, kuten makuuhuoneeseen.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Lähde:Motiva