Aktia: matalat asuntolainakorot jatkuvat

|

Aktian mukaan asuntolainojen matalat korot jatkuvatAktian uuden ennusteen mukaan asuntolainakoroissa ei ole odotettavissa koronnostoa tänä ja ensi vuonna. Euroopan keskuspankin ohjauskorkojen odotetaan pysyttelevän nollan tuntumissa vuosina 2019 ja 2020.

Odotukset korkokehityksestä ovat muuttuneet kevään aikana. Hidastuva globaali talouskasvu yhdessä heikkoina pysyneiden inflaationäkymien kanssa on saanut suuret keskuspankit muuttamaan suunniteltua suuntaa, joka vielä vähän aikaa sitten viittasi koronnostoihin.

Uusien asuntolainojen keskimääräinen korko oli 0,81 prosenttia maaliskuussa 2019, ja asuntolainakanta kasvoi 1,9 prosenttia.

Asuntomarkkinat ovat jakaantuneita

Asuntomarkkinoiden kehitys jatkuu maltillisena ja kaksijakoisena. Pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten asuntojen hinnat nousevat, kun taas muualla maassa hinnat ovat laskusuunnassa viime vuosina nähdyn kehityksen mukaisesti.

Keskimäärin asuntojen hinnat nousevat 1–1,5 prosenttia vuodessa. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu on tätä suurempaa, noin 2–3 prosenttia. Muualla maassa asuntojen hinnat eivät keskimäärin ole nousseet viime vuosina, mutta siinäkin on alueellisia eroja.

Aktian mukaan rakentamisen huippu saavutettiin vuonna 2018. Maan sisäinen muuttoliike pitää kuitenkin kasvukeskusten uudisrakentamisen korkeana.

Asuntojen hintojen alueellinen vaihtelu on suurta

Suurista kaupungeista Helsinki on kallein, sillä vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliömetrihinta on 4576 euroa. Espoossa ja Kauniaisissa hinta on 3342 euroa. Kolmanneksi kallein on Tampere, missä keskimääräinen hinta on noin 2500 euroa. Turussa keskimääräinen neliömetrihinta 2038 euroa, ja Oulussa hintataso alle 2000 euroa neliöltä. Suuressa osassa maata hintataso on noin 1000 euroa neliömetriltä.

Helsinkiä tai muitakaan keskuksia ei pidä tarkastella yhtenä asuntomarkkinana. Esimerkiksi Helsingin vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräisen 4476 euron neliömetrihinnan taakse piiloutuu hyvin erilaisia lukuja. Helsinki 1:ssä, eli alueilla, joiden postinumero alkaa 001, neliömetrihinta on yli 7000 euroa. Helsinki 2:ssa hinta on 5500 euroa neliömetriltä, Helsinki 3:ssa hinta on alle 4000 euroa neliömetriltä, ja Helsinki 4:ssä alle 3000 euroa.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta hakea asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali tästä.


Lähde:
Aktia