Asuntokauppa on hidastunut

|

Suurissa kaupungeissa hinnat nousevat silti

Maaliskuussa 2018 käytettyjä asuntoja myytiin 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntokaupan hidastumisesta huolimatta asunnot kallistuvat silti suurissa kaupungeissa. Maaliskuun aikana myytiin yhteensä 4 748 käytettyä asuntoa.

Viime vuoteen nähden asunnot kallistuivat eniten Uudellamaalla (12 %). Pienempää nousua (5–7 %) nähtiin Keski-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla.

Kun hintakehitystä verrataan tämän vuoden helmikuuhun, hintojen nousu näyttää tasaantuneen. Helsingissä hinnat pysyttelivät maaliskuussa helmikuun tasolla ja vastaavasti Espoossa hinnat laskivat 1,6 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Vantaalle hintakehitys poikkesi selvästi muusta pääkaupunkiseudusta ja hinnat nousivat peräti 5,4 prosenttia helmikuuhun nähdän

Helsingissä käytetyn kerrostalon keskimääräinen neliöhinta on 5 255 euroa, Espoossa 3 549 euroa ja Vantaalla 2 798 euroa.
Muissa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2 227 euroa.

Hinnat laskivat eniten Kanta-Hämeessä (6 %), Etelä-Savossa (9 %), Kainuussa (12 %) sekä Kymenlaaksossa, jossa asunnot halpenivat peräti 14 %.

Asuntojen hintojen kehitys pidemmällä ajanjaksolla tuo esiin asuntomarkkinoiden pirstaloitumisen. Vuodesta 2010 koko Suomen keskiarvo on noussut 5%. Nousu on ollut selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla, jossa hinnat ovat nousseet lähes 15%. Samaan aikaan aikaan peräti yhdeksessä maakunnassa asuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2010.

Asuntojen hintakehitystä on usein vaikea ennustaa pidemmän ajanjakson aikana. Tilastojen valossa on kuitenkin selvää, että erot paikkakuntien välillä ovat kasvaneet. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella asunnon ostajan tulee harkita asunnon ostoa tarkkaan. Asuntolainaa nostettaessa kannattaa varautua siihen, että asunnon hinta ei lähivuosina välttämättä nouse ja tämä on huomioitava lainan vakuuksia arvioitaessa. Lainaa ei automaattisesti saa 90 prosenttia ostettavan asunnon arvosta, vaan omia säästöjä tarvitaan enemmän.

Kilpailuta uusi tai nykyinen asuntolainasitästä

Asuntolainan kilpailutus voi tuoda merkittäviä säätöjä. Pienikin ero lainan marginaalissa vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin jopa tuhansia euroja. Uuden lainan lisäksi myös nykyisen asuntolainan voi kilpailuttaa yhtä kätevästi yhdellä nettihakemuksella. Mikäli paras tarjous tulee jostain muualta kuin nykyisestä pankista, ei pankin vaihtoa kannata pelätä. Uusi pankki huolehtii nykyisen lainan poismaksamisesta ja muista käytönnön järjestelyistä.

Lähteet: Talouselämä,Taloustaito

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »